Cep, öğrenci çarpacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 20 Ocak 2007 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Liselerde cep telefonundan kaynaklanan disiplinsiz davranışlara, yeni yaptırımlar getirildi. Öğretmenden izinsiz konuşana kınama cezası verilecek. Ahlak dışı ses ve görüntü yayan öğrenci, okuldan uzaklaştırılacak

Milli Eğitim Bakanlığı'nca yenilenen ?Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği? Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte, son günlerde sık sık kamuoyunun gündemine gelen, öğrencilerin cep telefonu kullanımının okullarda yarattığı disiplinsiz davranışlara ilişkin yeni hükümler konuldu. Yönetmeliği tanımlar kısmına ?bilişim araçları? ifadesini koyan Bakanlık, bu araçları ?ses ve görüntü kaydı yapma özelliği olan cep telefonu ve kamera ile bilgi toplama, saklama, tasarlama, işleme, aktarma ve çoğaltmada kullanılan bilgisayar, internet, MP3 çalar, DVD, CD, çağrı cihazı? olarak tanımladı.

RAHATSIZ EDEN YANDI

Bilişim araçlarıyla gerçekleştirilen disiplinsiz davranışlar dercesine göre yönetmelikte öngörülen cezaların herhangi birine çarptırılacak. Buna göre, ?bilişim araçlarını, okul yönetimi ile öğretmenin izni dışında konuşma yaparak, ses ve görüntü alarak, mesaj ve e-mail göndererek ve bunları arkadaşlarıyla paylaşarak eğitim-öğretimi olumsuz yönde etkileyecek şekilde kullanmak? eyleminden dolayı öğrenciler ?kınama? cezasına çarptırılacak. ?Bilişim araçları ile yönetici, öğretmen, eğitici personel, memur, diğer görevliler ve ziyaretçiler ile öğrencileri rahatsız edici davranışlarda bulunmak? eylemini gerçekleştirilenlere, ?okuldan kısa süreli uzaklaştırılma? cezası verilecek.

Yönetmelikte, bilişim araçlarının neden olacağı disiplinsiz davranışların ?etik? derecesi de konuldu. Buna göre yönetici, öğretmen, eğitici personel, öğrenci, memur, diğer görevliler ve ziyaretçilere ?etik olmayan? ses, söz ve görüntülerle zarar verici davranışlarda bulunan öğrenciler ?okuldan tasdikname? ile uzaklaştırılacak. Öğrenciler, bilişim araçlarıyla gerçekleştirdikleri disiplinsiz davranışları nedeniyle örgün eğitimden çıkarılma cezasına da çarptırılabilecek. Bu öğrenciler, akşam liseleri dışında sadece akşam liseleri ile açık öğretim programlarına devam edebilecek. Bilişim araçları nedeniyle örgün eğitimden çıkartma cezasına çarptırılacak eylemin şekli, yönetmelikte şöyle ifade edildi:

ZARARI ÖĞRENCİ ÖDEYECEK

?Bilişim araçları ile toplum değerlerine aykırı zararlı, bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddet içerikli yasak yayınlar bulundurarak kişi ve kurumlarla ilgili ses, söz ve görüntüler alıp bunları çoğaltmak, sanal ortamlarda dinlemek, dinlettirmek, izlemek, izlettirmek, yaymak ve ticaretini yapmak.? Yönetmelikte ayrıca öğrencinin zararı ödemesi de öngörüldü. Buna göre, verilen disiplin cezasının yanında okul ve kişi mallarına verilen zararlar, zarara yol açan öğrenciler tarafından ödenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber