Bakan'dan 'yollar kalitesiz' itirafı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 21 Ocak 2007 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak, duble yolların kalitesi konusundaki eleştirileri değerlendirirken, bu yollar konusunda bir tercihin söz konusu olduğunu söyledi. Tercih olarak 'Türkiye yalnız beton asfalt yapacak' denilip yılda 300-400 kilometre yol yapılabileceğini ya da sathi kaplama olarak yılda 1500-2 bin kilometre yol yapıp, iki yılda bir tekrar sathi kaplamanın yenilenebileceğine işaret eden Bakan, "Biz sathi kaplamayı seçtik. Ömrü uzun değil ama yavaş yavaş beton asfalta geçiyoruz" dedi.

Özak, beton asfalt konusunda şunları söyledi: "Şimdi siz, 'Türkiye beton asfalt yapacak, başka bir şey yapmayacak' diyebilirsiniz. Yılda 300-400 kilometre yol yaparsınız. Bu bir tercih. Veya sathi kaplama olarak yılda 1500-2 bin km yol yaparsınız, iki yılda bir tekrar sathi kaplamayı yenilersiniz. Ondan sonra dersiniz ki; ileride Türkiye bu faiz belasından kurtulursa, faiz dışı fazla sorununu aşarsa, hepsini beton asfalt yapar. Biz, bunu tercih ettik. Sayın Başbakan dedi ki; evvela yol güzergahlarını açalım, çok uzun türde yol yapalım. Bu yol, sathi kaplamadır. Bunun ömrü uzun değildir. Biz bunu biliyoruz ama yavaş yavaş beton asfalta geçiyoruz. Sayın Başbakan da 15 bin kilometre beton asfalt yolu, Karayolları'nın 2012 hedefi olarak verdi."

Asfalt neden bozuluyor?

Türkiye'de şu anda 8 bin 652 kilometre beton asfaltlı yol bulunduğunu, bunu süreç içinde artıracaklarını ifade eden Özak, "Bunu hemen şu anda yapmamız zor. Niyetimiz de yok bu konuda. Niye? Sathi kaplama yapıyoruz, yolları açıyoruz, 'Kazalar olmasın, kafa kafaya çarpışmalar olmasın' diyoruz. Gerçekten olmuyor" diye konuştu. Özak, sathi kaplama yollardaki bozulma gerekçelerine ilişkin de şunları söyledi: "Üst temel asfalt malzemelerin kalınlığı, beton asfaltta 20-25 santim. Bunda (asfalt) çok az. Ayrıca, aşırı yükleme var. Türkiye bunu yeni yeni çözmeye başlıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber