Aşı yoksa ölüm riski var
Grip aşısının önemine dikkat çekmek için bir araya gelen 14 tıp derneği, hastaları yanlış yönlendiren doktorları eleştirdi, 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı olanların aşı olmaları çağrısında bulundu
Grip aşısının önemine dikkat çekmek için bir araya gelen 14 tıp derneği, hastaları yanlış yönlendiren doktorları eleştirdi, 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı olanların aşı olmaları çağrısında bulundu
MERT İNAN
Dünyada her yıl yaklaşık 1.5 milyar kişi grip hastalığına yakalanıyor. Dünya sağlık Örgütü'nün verilerine göre, yaklaşık 3 milyon kişi hastanelerde tedavi görecek kadar ağır grip geçirirken, dünya genelinde her yıl 500 bin kişi de bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor.
Türkiye'de de önemli sağlık sorunlarından biri olan grip salgınlarına karşı bir araya gelen 14 tıp derneği, grip aşısının önemine dikkat çekmek ve aşı üzerindeki yanlış algılara son vermek amacıyla "Grip deyip geçmeyin, aşı olup önlem alın" başlıklı özel bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Aralarında Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği, Akademik Geriatri Derneği, Türk Kardiyoloji Derneği, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, Türk Toraks ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Derneği temsilcilerinin yer aldığı toplantıda özellikle 65 yaş üzeri kronik hastalara grip aşısı olmaları çağrısında bulunuldu.
"Grip, soğuk algınlığı değildir, şakaya gelmez! Aşı, ölümleri yüzde 80'e kadar azaltmaktadır!" sloganıyla düzenlenen toplantıda; Türkiye'de geçen yıl sadece 2.3 milyon kişinin grip aşısı olduğuna vurgu yapıldı.
Toplantı öncesi konuşan Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, "65 yaş altı sağlıklı bireylerde gripten ölüm oranı sadece 300 binde 1 oranında. Ancak 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı olan ve grip aşısı yaptırmayan hastalarda ölüm riski yüzde 23 seviyesinde. Birtakım kişiler, televizyonlara çıkıp 'Grip aşısının içinde civa var' diye yanlış bilgiler ortaya atıyor. Grip ciddi bir solunum yolu enfeksiyonudur, özellikle yaşlılarda ve alta yatan kronik hastalığı olan kişilerde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu kişiler gribe karşı mutlaka aşı olmalıdır. Ölümlerin çoğu genellikle 65 yaş üzeri kronik hastalığı olanlarda meydana geliyor. Grip, nezle ve soğuk algınlığı ile karıştırılıyor. Grip sadece üst değil, alt solunum yollarına da iner" dedi.
'Yüzde 80 azalttı'
Gribe karşı en etkili korunma yönteminin aşı olduğunu belirten Prof. Ünal, "65 yaş üstü bireylerde yapılan araştırmada grip aşısının, gribin tetiklemesiyle ortaya çıkan ölümleri yüzde 80 azalttığı kanıtlandı. Kalp, solunum yolu hastalıkları, diyabet, böbrek, kanser hastaları ve organ nakli gibi nedenlerle bağışıklık sistemi baskılanan hastalar ile 65 yaş üstü vatandaşlarımıza, hamilelere grip aşısı ücretsiz uygulanıyor. Aşının fiyatı sadece 15 lira. Kronik hastalar ve gebeler grip aşısı yaptırmalı" dedi.
Rakamlar ne diyor?
Çocuklarda 14 farklı aşı uygulaması yapılırken, Türkiye'de çocuk aşılanmasındaki oran yüzde 98'i geçmiş durumda.
Zatürree aşısı olan yetişkin sayısı nüfusun sadece 1'i oranında.
65 yaş altı sağlıklı bireylerde gripten ölüm oranı 300 binde 1 kişi.
65 yaş üzeri kronik hastalığı olanlarda gripten ölüm oranı yüzde 23 seviyesinde.
Grip virüsü her yıl değişse de aşının en yüksek koruma oranı yüzde 80, en düşük koruma oranı ise yüzde 30 seviyesinde.
Türkiye'de yılda ortalama 2.3 milyon kişi grip aşısı oluyor. Kronik hastalığı olan ve 65 yaş üstü kişilerin toplam oranı ise yaklaşık 31 milyon kişi.
Türkiye'deki 65 yaş üstü nüfus oranı 8.2 milyon kişi. Aşı olan 65 yaş üstü kronik hastaların, grip nedeniyle hastaneye yatış oranı yüzde 50 azaldı.
Aşı yaptırmayan kronik kalp hastalarının grip olması durumunda enfarktüs riski yüzde 15-45 arasında artıyor.
Korunma yöntemleri
Grip aşısı
Düzenli beslenme
Spor yapmak
Düzenli uyku
Stresten uzak durmak
Hijyen kurallarına uymak
Solunum yolu enfeksiyonu olanların toplu yaşam alanlarında maske takmaları
Hapşıranlardan 1.5 metre uzak durmak