Maliye GPRS ile yazarkasaları tek merkeze bağlayacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Ocak 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye çapında tüm yazarkasaların GPRS ağıyla tek merkeze bağlanması ve buradan izlenmesi öngörülüyor. Gelir İdaresi Başkan Vekili Arıoğlu, "Bu, teknolojiden yararlanma çalışmalarımızın son noktası olacak" dedi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye çapında tüm yazarkasaların GPRS ağıyla tek merkeze bağlamak için bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Unakıtan böylece tüm yazarkasalardan gelecek bilgilerin tek merkezde toplanacağını ve buradan izleneceğini söyledi.

Bu çalışmanın detaylarıyla ilgili bilgi veren Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu da, "Bu konuda araştırmalarımız ve çalışmalarımız sürüyor. Vergi konusunda teknolojiden yararlanma çalışmalarımız sonunda mutlaka bu noktaya gelecek" dedi.

Gelir İdaresi'nin teknoloji yatırımları olan VEDOP1 ve VEDOP2 projelerinin her biri için 60 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını, bu kapsamda da akaryakıtta yazarkasa, taşıt tanıma sistemi, tütün ve alkolde elektronik kontrol uygulamalarını başlattıklarını anlatan Arıoğlu, yazarkasaların tek merkeze bağlanması çalışmasının da VEDOP3 projesiyle ele alınabileceğini kaydetti.

Hedef kâğıtsız ortam

Bu yıl kurumlar vergisi mükelleflerinin beyannamelerinin tamamını internet üzerinden alacaklarını belirten Arıoğlu, "Zaten şu anda bu oran yüzde 90'a ulaştı. Bu hem bize hem de mükellefe kolaylık. Teknolojiyi azami olarak kullanmayı, kâğıdın olmadığı bir ortam yaratmayı hedefliyoruz" dedi.

2006'da 151 milyar YTL'lik vergi topladıklarını, 2007 için ise program hedefinin 174 milyar YTL olduğunu söyleyen Arıoğlu, vergiyi kabul edilebilenin yaklaşık yarısı kadar maliyetle topladıklarını anlattı. Arıoğlu, "Dünyada kabul gören vergi toplama maliyeti, vergi gelirinin yüzde 2'si kadardır. Bizde ise bu oran yüzde 1. Ancak bu yıl yatırım yılı olduğu için bu oran biraz artabilir" dedi. Arıoğlu, "Seçim yıllarında vergi gelirlerinin düştüğü gözlenir. Siz bu yıl için bu endişeyi taşıyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Gelir İdaresi'nin yarı otonom olarak oluşturulmasının bir amacı da vergi toplamayı siyasetten uzaklaştırmaktı. Seçim varmış, yokmuş, bizim işimiz olmaz. Bizim amacımız bütçe hedeflerini gerçekleştirmek. Her yıl program açıklandığında bu hedefe vergi artırarak mı ulaşılacak sorularıyla karşılaşırız. Ancak böyle olmadığı da görülüyor."

Arıoğlu, TÜSİAD'ın önceki günkü toplantısında işverenlerin vergi yükünün ağırlığından yakındıklarının hatırlatılması üzerine de şöyle konuştu:

"Sektörlere asıl zarar veren kayıtdışılık. Vergi düşürerek kayıtdışının azalacağına inanmıyorum. Belki psikolojik bir etkisi olabilir."

Arıoğlu, vergi konusunda yürütülen sektörel incelemeler konusunda da canlılığın görüldüğü sektörleri mercek altına aldıklarını, bu bağlamda da son dönemde gayrimenkul sektörünü yakından incelediklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber