Başesgioğlu sendikaları birleşmeye çağırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2007 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, sendikaları birleşmeye çağırarak, işçi ve memur sendikalarının birleşmesinin güçlü sendikacılığı getireceğini söyledi.

Başesgioğlu, Hilton Oteli'nde, AB tarafından desteklenen ''Yenileşme ve Değişim için Türkiye'de Sosyal Diyaloğu Güçlendirme Projesi'' toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de herkesin özlediği bir sosyal diyaloğun müktesebatta bulunmadığını ifade etti.

Kamu çalışanları açısından böyle bir geleneğin oluşturulamadığını dile getiren Başesgioğlu, işçiler açısından da ne kadar oluşturulduğunun tartışılır olduğunu belirtti.

Sosyal diyaloğun yalnızca endüstri ilişkilerinde değil, devletin bütün kurumlarıyla sağlanması gerektiğini vurgulayan Başesgioğlu, bunun anlatılmasının ve yaygınlaştırılıp geliştirilmesinin kendilerine düştüğünü kaydetti.

Başesgioğlu, ''Yürekten inanıyorum ki birçok problemimizin çözümü sosyal diyalogdan geçiyor. Ekonomik, sosyal, siyasal konularda sorun stokumuzdaki çoğu meselenin çözümü sosyal diyalogdan geçiyor'' dedi.

Sosyal diyaloğun kumsallaşmasını her şeyden önce ülkenin kendi iç dünyası için istediklerini, buna ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Başesgioğlu, projenin sunduğu olanakların iyi kullanılacağına inandığını ifade etti.

Başesgioğlu, Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili de ''Biz yolumuza devam edeceğiz. İstihdam, sosyal koruma, yoksullukla mücadele konularındaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ülkemizde sosyal diyaloğun gelişmesi için gücümüzü, gönüllerimizi birleştireceğiz'' diye konuştu.

-''TÜRKİYE'DEKİ YATIRIMIN GERİ DÖNÜŞÜ OLACAKTIR''-

Murat Başesgioğlu, Türkiye'deki eğitime, insan kaynaklarına yatırımın sadece Türkiye için olmadığını vurgulayarak, bunun bütün Avrupa ve coğrafya için faydalı bir yatırım olduğunu, geriye dönüşünün mutlaka olacağını söyledi.

Avrupa nüfusunun yaşlandığına ve buna yönelik önlemler alınmaya başlandığına işaret eden Başesgioğlu, bu coğrafyada bir sıkıntı olduğunda yardıma koşacak en yakın ülkenin Türkiye olduğunu dile getirdi.

Başesgioğlu, iş gücü açısından sınırların anlamını yitirdiği bir sürecin kaçınılmaz olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin bu gelişmeyi göz önünde tutarak iş gücünü nitelikli hale getirmesi gerektiğini kaydetti.

-SENDİKALARA ÇAĞRI-

Başesgioğlu, bütün dünyada ve Türkiye'de, sendikal hareketin, küreselleşme ve teknolojinin getirdiği birtakım hususlar dolayısıyla sıkıntıları bulunduğunu söyledi.

''Sendikal örgütlenme önünde şu anda görünen engelleri kaldırmaya hazırız'' diyen Başesgioğlu, şöyle konuştu:

''Ama bu rahatlık olsa bile yasal sendikacılığa dayanan bir anlayışın bu sıkı konjonktürde başarılı olması için başka desteklere de ihtiyacı var. Bunun için sendikaların daha güçlü olması lazım.

Buradan bir çağrı yapmak istiyorum: Kısa vadede değil ama orta vadede ister memur, ister işçi sendikaları olsun, sendikaların birleşmesi güçlü sendikacılığı getirecektir. Bu kısa vadede olmaz. Bu bizim alışkanlıklarımıza uygun birşey değil ama bunun olması lazım. Sadece sendikalar değil, sosyal, siyasal bütün yanların birleşmesi gerekiyor. Bizim toplumumuz barışı makulde arayan bir toplumdur. Eğer bu olabilirse marjinalliğe kayma olmaz. Büyük yapılar daha güçlü olur ve sorunları çözme noktasında ellerinde daha güçlü enstrümanlar bulunur. Bu konuda benim yapabileceğim birşey olursa buna her zaman hazır olduğumu ifade ediyorum.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber