Maliyede vatandaşın gizli mali bilgilerini araştıran bir çete ortaya çıktı, 5 kişi açığa alındı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 25 Ocak 2007 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BM'nin terör örgütlerine para aktardığı isimler arasında saydığı Yasin El Kadı ile ilgili soruşturma yapan ve bu sırada görev yeri değiştirilen Maliye Müfettişi Hamza Kaçar, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Bilgi İşlem Merkezi'ne yasadışı şekilde girerek, devletin üst kademesindeki kişilerin malvarlığı ve vergi bilgilerini sorgulamakla suçlanıyor.

Maliye; Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, siyasi parti liderleri, bazı bürokratlar ve gazete yöneticileri hakkında malvarlığı ve vergi bilgilerinin yasadışı sorgulandığını saptadı. Kaçar, iki vergi dairesi müdürü ve bir müdür yardımcısıyla bir bilgisayar uzmanı görevden alındı. Sorgulamaların devamında bu sayının artacağı açıklandı.

Maliye Bakanlığı'nda 'Temiz eller operasyonu' olarak da adlandırılan soruşturma, CHP milletvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu ile Atilla Kart'ın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı da vergi kaçırdığı gerekçesiyle itham ettikleri, BEM Dış Ticaret A.Ş için Maliye Bakanlığı'na verdikleri ihbar dilekçesi üzerine başlatıldı.

Hatırlanacağı üzere CHP milletvekilleri Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a ait BEM Dış Ticaret'in 15 bin 600 YTL'ye satın aldığı Foça'daki bir tavuk çiftliğini 18 ay sonra 1 milyon 260 bin YTL'ye sattığını, buna karşılık BEM Dış Ticaret'in 2002'de zarar beyan ederek kurumlar vergisi ödemediğini belirleyerek bunu TBMM gündemine getirmişlerdi.

BEM için yola çıkıldı

Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu, dilekçenin ardından İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'na yazı göndererek, BEM Dış Ticaret A.Ş için vergi incelemesi yapılmasını istedi. Görevlendirilen iki vergi denetmeni, incelemeleri sonrasında bir rapor hazırlayarak, Bakanlığa iletti. Raporda, şirketin hesaplarında hukuk dışı bir işlem tespit edilmediği, herhangi bir vergi kayıp ve kaçağına rastlanmadığı bilgisi yer aldı. Teftiş Kurulu, bu defa basında daha önce yer alan çeşitli bilgileri de dikkate alarak, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Vergi Daireleri Otomasyon Projesi'nde veri güvenliği yönünden bir sorun olup olmadığı için araştırma yapılması talebiyle Unakıtan'a başvurdu.

Çember genişletildi

Unakıtan'ın onay yazısının ardından Teftiş Kurulu Başkanvekili Cemal Boyalı başkanlığında özel bir soruşturma komisyonu kuruldu. Bu incelemede, son dönemde devlet görevlileri, siyasiler ve gazeteciler hakkında medyada yer alan malvarlığı ve vergi haberleri de tarandı. Cumhurbaşkanı Sezer'in Gölbaşı'ndaki gayrimenkulü, Başbakan Erdoğan'ın geçmişteki şirket ortaklıkları ve malvarlığı, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın banka hesabındaki paralarla ilgili haberler tek tek derlendi.

Erdoğan: Gizlim yok

Bu örneklerden hareketle bu kişi ve kuruluşlara ait bilgilere yasadışı girilerek, haklarında sorgulama yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi kararlaştırıldı.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Erdoğan, "Bütün mal varlığımı açıkladım. Herhangi gizli bir şeyim yok" dedi.

Sezer için 50 kez sisteme girilmiş

Komisyon, listedeki kişi ve kuruluşların bilgilerine girerek 2006 yılında haklarında ne zaman, nerede, kim tarafından ve hangi amaçla sorgulama yapıldığını araştırdı. Araştırma ile Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun yanı sıra 70 ildeki çeşitli vergi dairelerinden söz konusu kişilerin bilgilerine defalarca girildiği ve haklarında malvarlığı ve vergi sorgulaması yapıldığı saptandı. En fazla sorgulama yapılan kişiler arasında Başbakan Erdoğan'ın da yer aldığı sadece Cumhurbaşkanı için 50 defa sisteme girildiği belirlendi. Cumhurbaşkanı Sezer için sisteme giriş yapılan yerler arasında Kocaeli Körfez Vergi Dairesi (4), Iğdır Vergi Dairesi (7), Amasya-Merzifon Vergi Dairesi (2), İstanbul-Üsküdar Vergi Dairesi (3), Sivas-Kale Vergi Dairesi(4), İstanbul-Kartal Vergi Dairesi (9), Bursa-Yıldırım Vergi Dairesi (4), Ankara-Ostim Vergi Dairesi'nden (2) sorgulama yapıldığı bilgisine ulaşıldı.

Bu sorgulamalarda, mükellefin işe başlama ve terk tarihleri, sicil detay bilgileri, her türlü mal edinimleri, ödediği motorlu taşıtlar vergisine kadar her türlü vergisel işlemleri ve vergi borcu olup olmadığı, herhangi bir cezai işlemi bulunup bulunmadığı gibi bilgiler araştırıldı.

Üçüncü şahıslara verdiler

Maliye Teftiş Kurulu Başkanvekili Cemal Boyalı, yaptıkları inceleme sonrasında beş kişinin, aralarında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın da bulunduğu kişilere ait vergi bilgilerini üçüncü şahıslara verdiğini söyledi. Boyalı, birkaç ay sürecek soruşturmanın disiplin boyutuyla devam ettiğini, sayının beş kişiyle sınırlı kalmayacağının sinyallerini verdi.

Görevden uzaklaştırma

Komisyon, incelemelerinin ardından 'ilk aşamada' Maliye Teftiş Kurulu Başmüfettişlerinden Hamza Kaçar ile Ankara-Cumhuriyet Vergi Dairesi Müdürü Cemal Kartal, Etimesgut Vergi Dairesi Müdürü Saim Demirel, Keçiören Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Ali Adanır ile Teftiş Kurulu'ndaki bir bilgisayar programcısını Devlet Memurları Kanunu'nun 137'nci maddesi gereğince 23 Ocak 2007 tarihi itibarıyla görevden uzaklaştırıldı.

Soruşturmalar sonucunda çok sayıda kişinin disiplin cezalarına çarptırılacağı, TCK'nın 136. maddesi uyarınca 'Kişisel verileri ele geçirme ve yayma' suçu nedeniyle olaya karışan kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda da bulunulacağı bildirildi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 137 maddesine göre görevden uzaklaştırma 'Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbir' olarak tanımlanıyor.

Altı yıla kadar hapis

TCK'nın 'Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme' başlığıyla düzenlenen 136. maddesi kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişinin, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmediyor. Bu suçun kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde ise ceza yarı oranında artırılıyor.

Komisyon, incelemelerini yaygınlaştıracak, bundan sonra sisteme giriş yapılan yerlere tek tek giderek, belirlenen kişiler için sisteme hangi amaçla giriş yapıldığı soruşturacak, kullanıcılarla tek tek görüşülecek. İncelemelerde hukuka aykırı şekilde işlem yaptığı belirlenen diğer görevliler için de cezai işlemlere başvurulacak.

Sorgu-haber ilişkisi

Maliye'den bir yetkili, "Kişi merak için bile olsa bu sorgulamayı yapamaz. Ancak araştırmamızda, kişilerle ilgili sorgulamaların ardından bir süre sonra bu konudaki haberlerin medyada yer aldığını tespit ettik. Örneğin Emin Çölaşan için 24 Nisan 2006'da 'Teftiş Kurulu'ndan sisteme giriş yapılmış, daha sonra da bununla ilgili haberler medyada yer almış' bilgisini aktardı.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) kapsamında yer alan bilgilerin, 'görevlendirme olmaksızın sorgulanarak üçüncü şahıslara aktarıldığı' bildirdi.

Olaya ilişkin bu aşamada belirlenen bir merkezi denetim elemanı, iki vergi dairesi müdürü ve bir vergi dairesi müdür yardımcısı ile bir bilgisayar programcısının, 23 Ocak 2007 itibarıyla görevlerinden uzaklaştırıldığı belirtildi.

Maliye neleri görebiliyor?

Vergi dairelerinde ve denetim birimlerinde kullanılmakta olan Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP), Maliye Bakanlığı'nca 'veri ambarı' olarak değerlendiriliyor. VEDOP'a mükellef vergi bilgilerinin yanı sıra tapu araç alım-satımı gibi ve bankalardaki işlemlerine ilişkin bilgiler de aktarılıyor. Maliye, bu sistemle mükellef-fatura bilgilerini karşılaştırarak naylon fatura işlemlerini yakalayabiliyor.

VEDOP'ta yer alan mükellef bazlı bazı sorgulamalar, kendilerine kullanıcı adı ve parolası ile sistemi kullanma yetkisi verilen bir kısım personel tarafından yapılabiliyor. VEDOP sisteminde, tüm banka hesapları ve malvarlıklarının mükellef bazında görülmesinin mümkün olmadığı, Gelir İdaresi'nin belirlediği bazı kriterler çerçevesindeki mal ve para haraketlerinin sisteme aktarıldığı ifade edildi.

Kimlerin hesaplarına bakıldı?

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Teftiş Kurulu Başkanvekili Cemal Boyalı, Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Hürriyet gazetesi yazarı Emin Çölaşan, Maliye Bakanı'nın oğlu Abdullah Unakıtan ve şirketi AB Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş, Avek Otomotiv İnş. Turizm Sanayi ve Tic. Ltd Şti, işadamı Remzi Gür ve Ramsey Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş, tasfiye halindeki Unakıtan'ın şirketi BEM Dış Ticaret A.Ş), Başbakan'ın da geçmişte ortak olduğu Emniyet Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş, İhsan Gıda Paz. Sanayi Ltd Şti.

Başmüfettiş Kaçar: Yasin El Kadı soruşturmasının intikamı

Kılıçdaroğlu, "belgeleri yargı dosyalarından aldım" dedi.

Bilgileri aktarmakla suçlanan ve bu nedenle görevden uzaklaştırılan Maliye Başmüfettişi Hamza Kaçar, hakkındaki iddiaları reddetti. Avukatları aracılığıyla açıklama yapan Kaçar, hakkındaki suçlamaların Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanvekili Cemal Boyalı ile aralarındaki anlaşmazlıktan kaynaklandığını öne sürerek, "Yasin El Kadı soruşturması nedeniyle intikam alıyorlar" dedi.

Açıklamada, Kaçar'ın yasal bakımdan kayıtlara girmesine engel olmamakla birlikte kayıtlara girilmediği, söz konusu kayıtlara Boyalı da dahil olmak üzere gerekli olan şifrelere Maliye Bakanlığı'nın tüm üst düzey yetkilileri ve bilgisayar programcılarının tamamı tarafından girilebileceği belirtildi.

Hesaplara da girilmediği vurgulanan açıklamada, Otomasyon Projesi kayıtlarından banka kaydına ulaşmanın mümkün olmadığı kaydedildi.

'İstifa ederim'

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise, Maliye Bakanlığı'ndan herhangi bir bürokrattan bilgi aldığının kanıtlanması halinde milletvekilliğini bırakacağını söyledi.

Maliye Bakanlığı tarihinde bir maliye müfettişinin açığa alındığını ilk defa gördüğünü kaydeden Kılıçdaroğlu, geçmişte de böyle 'şantaj' yapan bakanlar olduğunu, onların büyük bir kısmının şimdi Yüce Divan'da hesap verdiğini ifade etti.

Görevden alınan Hamza Kaçar'ın Yasin El Kadı soruşturmasını da yürüttüğünün anımsatılması üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, "Bakan Yasin El Kadı olayında diş geçiremediği bir müfettişi farklı yöntemlerle bürokrasi dışına itti" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, kendisinin ve CHP Milletvekili Atilla Kart'ın adının konuyla ilişkilendirilmesi dolayısıyla Unakıtan ve Maliye Teftiş Kurulu Başkanvekili Cemal Boyalı için mahkemeye başvuracaklarını bildirdi.

'MASAK'a da gideceğiz'

CHP Milletvekili Atilla Kart, Maliye'de yaşanan gelişmeleri değerlendirirken 'kamu yönetimi iflas etmiştir' dedi. Teftiş kurullarının hükümete bağımlı hale getirildiğini savunan Kart, "Bu nedenle de kurumlar konuların tam üzerine gidemiyor. Yapılan operasyonun sahibi Maliye Bakanlığı. Gelin görün ki Maliye Bakanı'nın suç ilişkileri içinde olan bir bakan. Bugün 3 bin 719 üst düzey görev vekâleten sürdürülüyor. Maliye Bakanı denetiminde operasyon yapılıyor. Suç ilişkileri içinde olan bir Maliye Bakanı bu işe başkanlık ediyor" diye konuştu. Unakıtan'ın vergi kaçırdığı iddiasıyla Teftiş Kurulu'na müracaat ettiklerine işaret eden Kart, bu konuda MASAK'ı da devreye sokacaklarını söyledi.

El Kadı'yı incelemişti

Görev alanıyla ilgili olmayan kişi ve kuruluşların bilgilerini sorguladığı belirlenerek görevden uzaklaştırılan Maliye Başmüfettişi Hamza Kaçar, BM tarafından terör örgütü El Kaide'yi desteklemekle suçlanan Yasin El Kadı'nın Türkiye'deki faaliyetlerini incelemişti. Kaçar söz konusu incelemesini sürdürürken Unakıtan'ın onayıyla 6 Ocak'ta vekaleten Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkan Yardımcılığı görevine atanmıştı. Maliye Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tuncer ise Hamza Kaçar'ın, vekâleten atandığı yeni işe, gizli görevle ilgili elinde bulunan toplam 87 konunun devri yapıldıktan sonra başlayabileceği, bunun için zamana ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber