Rektör'e kamuyu zarara uğratma davası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2007 10:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 1. Dairesi, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ile 6 yöneticisi hakkında, ?göz hastalıkları ve dijital anjiyografi cihazı alımı ihalesinde kamuyu zarara uğrattıkları? gerekçesiyle Yükseköğretim Kurumu (YÖK)'ün verdiği lüzum-u muhakeme kararını onadı. Yüksek Mahkeme, Rektör ve yöneticilerinin, Konya Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmalarına karar verdi.

Rektör Okudan ile Rektör Yardımcıları Dinçer Bedük, Şefik Bilir'in de aralarında bulunduğu toplam 42 kişi hakkında, 22 ayrı eylem nedeniyle soruşturma başlatılmıştı. YÖK Başkanlığınca oluşturulan Kurul, 22 Eylül 2006 tarihinde, söz konusu iddialarla ilgili kısmen men-i muhakeme, kısmen lüzum-u muhakeme kararı vermişti.

YÖK yetkili kurulunun, söz konusu kararları, yasa gereği kendiliğinden ve itiraz üzerine Danıştay 1. Dairesine geldi. Daire, 22 ayrı eylemi tek tek inceleyerek sonuçlandırdı.

İHALEDE KAMUYU ZARARA UĞRATMAK

YÖK yetkili kurulu, bu eylemler arasında sayılan ?göz hastalıkları ve dijital anjiyografi cihazı alımı ihalesinde teknik şartnameyi belli bir marka ve modeli işaret edecek şekilde hazırlamak, rekabet koşulları oluşmadan yüksek bedelle ihale yapmak ve ihaleyi onaylamak suretiyle kamuyu zarara uğratmak? iddialarıyla ilgili Rektör Süleyman Okudan ile Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Ahmet Özkağnıcı, Tıp Fakültesi Tıp Anabilim Dalı Başkanı Güngör Taştekin, Tıp Fakültesi Hastanesi Uzmanı Mehmet Gülhan, Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Öğretim Üyeleri Kemal Gündüz, Ümit Kamış, Nazmi Zengin hakkında, lüzum-u muhakeme kararı vermişti.

Danıştay 1. Dairesi, bu kişilerin üstlerine atılı suçu işlediklerini doğrulayacak ve haklarında kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli kanıt bulunduğuna işaret etti.

Daire, bu eyleme ilişkin adı geçenler hakkında yetkili kurulca verilen lüzum-u muhakeme kararının onanmasına, eylemlerine uyan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ?görevi kötüye kullanma? başlıklı 257. maddesi gereğince yargılanmalarına, yargılamanın Konya Asliye Ceza Mahkemesinde yapılmasına karar verdi.

DİĞER EYLEMLER

YÖK yetkili kurulu ayrıca, İlkyardım Acil Anabilim Dalı Başkanı Adil Gökalp, Kardiyoloji Öğretim Üyesi Kurtuluş Özdemir, Hastane Başmüdürü İsmail Arıcı, Hastane Ambar Memuru Recep Deniz, Hemodiyaliz Teknisyeni Ramazan Dağıstan ve Ayniyat Saymanı Mehmet Zühtü Oğul hakkında, ?ihaleyle alınan 16 kameralı ameliyat tavan lambası teslim edilmediği halde, teslim edilmiş gibi muayene komisyonu raporu ve depo giriş belgesi düzenlemek? iddiasıyla lüzum-u muhakeme kararı vermişti.

Danıştay 1. Dairesi, bu kişilerden Adil Gökalp dışındakilerin, üstlerine atılı suçu işlediklerini doğrulayacak ve haklarında kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli kanıt bulunduğuna işaret etti. Yetkili kurulun bu kişiler hakkında verdiği lüzum-u muhakeme kararını onayan Daire, bu kişilerin 5237 sayılı TCK'nın 'Resmi belgede sahtecilik? başlıklı 204 maddesinin 2. maddesi gereğince yargılanmalarına karar verdi. Daire, yargılamanın Konya Ağır Ceza Mahkemesinde yapılmasını kararlaştırdı.

ESKİ REKTÖR DE YARGILANACAK

YÖK yetkili kurulu, Süleyman Okudan ve eski Rektör Abdurrahman Kutlu hakkında, ?eğitim-öğretim maksadıyla kamulaştırılarak üniversiteye tahsis edilen araziyi 5 yıldızlı otel inşa edilmek üzere kiralamak, aynı alanda sözleşmeye aykırı iş merkezi yapılmasına göz yummak? iddiasıyla lüzum-u muhakeme kararı vermişti.

Daire, Abdurrahman Kutlu'nun, üstüne atılı suçu işlediğini doğrulayacak ve hakkında kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli kanıt bulunduğuna işaret etti. Eski rektör Kutlu hakkında yetkili kurulca verilen lüzum-u muhakeme kararının onayan Daire, Kutlu'nun TCK'nın 257. maddesi gereğince yargılanmasına ve yargılamanın Konya Asliye Ceza Mahkemesinde yapılmasına karar verdi.

DEKAN DA YARGILANACAK

YÖK yetkili kurulu, Süleyman Okudan ve Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Muazzez Çelik Karakaya hakkında, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı ve Endüstri Mühendisliği Bölümü Başkanı Ahmet Peker hakkındaki yargı kararını geç uygulamak iddiasıyla da lüzum-u muhakeme kararı vermişti. Rektör Süleyman Okudan'ın bu eylemden üzerine atılı suçu işlediğini doğrulayacak yeterli kanıt bulunmadığına işaret eden Danıştay 1. Dairesi, yetkili kurulun verdiği men-i muhakeme kararını onadı. Muazzez Çelik Karakaya hakkında ise yetkili kurulun verdiği lüzum-u muhakeme kararını onayan Daire, Karakaya'nın, TCK'nın 257. maddesi gereğince yargılanmasına, yargılamanın Konya Asliye Ceza Mahkemesinde yapılmasına karar verdi.

REKTÖR YARDIMCILARI DA YARGILANACAK

Rektör Yardımcıları Kürşat Turgut ve Şefik Bilir ile Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Yılmaz, Tıp Fakültesi Döner Sermaye Memuru Ali Sayın, Eğitim Fakültesi Memuru Hakkı Özyan, Smart Kart Bürosu Memuru Fikri Olukca, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Mustafa Nizamlıoğlu ve Ahmet Güner hakkında da ?Sağlık, Kültür Spor Dairesi'nin 2005 yılı et ve kuru gıda alımı ihalelerinde usulsüzlük yaptıkları gerekçesiyle lüzum-u muhakeme kararı verilmişti.

Danıştay 1. Dairesi, yetkili kurulun bu kişiler hakkında verdiği lüzum-u muhakeme kararını onadı. Daire, bu kişilerin, TCK'nın 257. maddesi gereğince yargılanmasına, yargılamanın Konya Asliye Ceza Mahkemesinde yapılmasına karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber