500 FETÖ'cü askere soruşturma açılınca ihaneti öne aldılar

FETÖ darbeyi, 17 Aralık'ın üçüncü yılında yapmayı planlıyordu. Ancak TSK içindeki yapılanması deşifre olup 500 FETÖ'cü askere soruşturma açılınca ihanet tarihini öne aldılar

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Aralık 2016 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
500 FETÖ'cü askere soruşturma açılınca ihaneti öne aldılar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "İnlerine gireceğiz" sözleriyle başlayan FETÖ ile mücadele kapsamında çeşitli kurumlardaki örgüt üyeleritek tek belirlenmeye ve temizlenmeye başladı. 17Aralık'tan 15 Temmuz'a uzanansüreçte, 650 soruşturma açıldı. Ancak FETÖ'cü kadro, özellikle Türk SilahlıKuvvetleri'nde 15 Temmuz'akadar varlığını devam ettirdi.Temizlik sırası bu kurumagelmişti. Aralık ayındaplanladıkları askeri darbegirişimini 15 Temmuz'aalmalarının en önemli nedeni de deşifre olmaya başlamalarıydı.MİT TIR'ları operasyonuna kalkışan jandarma ekibi Adanave İstanbul'da yargılanmaya başlarken, FETÖ'nün İzmir'de"Askeri Casusluk" adıyla açtığı davada yargılanan askerlerve TÜBİTAK'çıların daFETÖ mağduru olduğu, örgütünaskeriyede yapılanmasını tamamlamak için kurgu davalarla tasfiye çalışması yaptığı açığa çıktı.

TASFİYE KUMPASI...

2010-2013 arasında Askeri Casusluk soruşturması adı altında yüzlerce subayın FETÖ tarafından tasfiye edildiği, yerlerine de kendi elemanlarının yerleştirildiği anlaşıldı. FETÖ, kumpasları için hukuku silah olarak kullanmıştı. Kumpasların açığa çıkmasının ardından örgütün TSK yapılanmasına ilişkin ilk ciddi operasyon 7 Temmuz'da İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan geldi. TSK imamlarına operasyon yapıldı ve 30 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. 2 gün sonra, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bu kez 2'si amiral 22 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı, 9'u alındı.

DEŞİFRE OLDULAR

Bu operasyonla FETÖ soruşturmaları ilk kez yüksek rütbeli subaylara uzandı. 2010 ve 2013'te İstanbul ile İzmir'de FETÖ'cü polis, savcı ve hakimlerin "Askeri Casusluk" iddiasıyla yürüttükleri soruşturmada subayları ve bürokratları hedef aldıkları iddiasını araştıran savcılık, örgütün TSK yapılanmasına ilişkin bilgi ve belgelere de ulaştı. Yine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 500 FETÖ'cü asker hakkında soruşturma açtı. 500 FETÖ'cü askere operasyon yapılacağına ilişkin 15 Temmuz'dan bir gün önce haberler yayımlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, örgütün üst yapılanmasını ortaya koyan ana örgüt soruşturması yürütüyordu. İzmir, İstanbul ve Ankara'da, örgütün TSK yapılanmasını açığa çıkaran soruşturmalar artık operasyona dönüşmeye başlamıştı.

HALK İZİN VERMEDİ

İstanbul'da hainlerle ilgili iddianameye göre; askeri darbe 17 Aralık'ın 3'üncü yıldönümünde planlanmıştı. TSK'daki gücünü yitireceğini anlayan örgüt, tarihi öne çekti. Darbe 16 Temmuz sabaha karşı 03.00'te planlandı. Saati erkene alan FETÖ, 15 Temmuz gecesi darbeye kalkıştı. Ancak halk tankların önüne yatmak pahasına karanlık günlere izin vermedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber