Tatilde, çocuklar ekran bağımlısı olmasın

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Ocak 2007 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar, çocukların tatil süresince ekran bağımlısı olabilecekleri konusunda anne babaları uyarıyor.

Çocukların; bilgisayar, televizyon ya da cep telefonu başında fazla zaman geçirmemesi gerektiğini vurgulayan yetkililer, "Uzun süre bilgisayar oyunları, internet ile vakit geçirmek ve televizyon seyretmek yerine, çocukların daha hareketli olacağı aktiviteler tercih edilmeli ve bu konuda cesaretlendirilmeli." tavsiyesinde bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri yetkilileri, tatil süresince çocukların gereğinden fazla ekran karşısında vakit geçirebileceği uyarısında bulunarak, anne babalara tavsiyelerde bulundu. "Tatil süresince çocukların kişisel gelişimi, çevre ile iletişimi ve hareketli yaşamı engelleyen ekran -televizyon, bilgisayar, cep telefonu vb- bağımlısı olmasına izin verilmemeli." diyen uzmanlar, ebeveynlerin bunları yasaklama yerine sınırlandırma getirmesi ve izlenecek programlarda seçici davranması gerektiğini belirtiyor.

Uzmanların, tatil süresince anne babalara diğer bazı tavsiyeleri şöyle:

-Uzun süre bilgisayar oyunları, internet ile vakit geçirmek ve televizyon seyretmek yerine, çocukların daha hareketli olacağı aktiviteler tercih edilmeli ve bu konuda cesaretlendirilmeli.

-Çocuklar, arkadaşları ile birlikte bahçe-park gibi güvenli alanlarda hareketli oyunlar oynayabilir, koşabilir, bisiklete binebilir veya bir spor kulübüne devam edebilirler.

-Çocukların sağlıklı alışkanlıklar edinmesinde en büyük rolü aileler üstlenmektedir. Eğer ebeveynler yeterince hareketli ise çocukların da hareketli olma ihtimali çok yüksek. Ama sürekli televizyon ve bilgisayar karşısında oturuyor ve bu esnada bol kalorili besinleri tüketiyorlarsa, çocuklarda da aynı davranış biçimi görülmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin çocukları ile birlikte daha sık fiziksel aktivite (yürüyüş yapma, bisiklete binme, top oynama ev ve bahçe işleri ile uğraşma vb) yapmaya özen göstermeliler.

-Çocuklar televizyon izlerken yemek yememeli, iyi bir sofra alışkanlığı kazandırılmalı. Özellikle televizyon izlerken yağ ve şeker içeriği zengin ancak sağlığımız için gerekli pek çok vitamin ve mineral yönünden yetersiz olan cips, şekerleme, çikolata gibi besinler ile gazlı içeceklerin daha sık tüketildiği biliniyor. Bunların yerine taze ve kurutulmuş meyveler, süt, ayran, yoğurt, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmeli.

-Televizyon seyretme 2 saat ile sınırlandırılmalı, çocuklar televizyon karşısında 30 dakikadan fazla hareketsiz durmamalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber