Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen'e soruşturma

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 30 Ocak 2007 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen'in adı ihale yolsuzluğuna karıştı. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu raporunu hazırladı. Bakan Aksu soruşturma izni vererek yargı yolunu açtı...

Merhum Ecevit'in vasiyetinde solda birliğin yeni lideri olarak gösterdiği Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen'in adı yolsuzluk raporlarına karıştı. Hakkında 6 ayrı yolsuzluk iddiasıyla İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu'nca yapılan çalışma sonuçlandı ve Bakan Aksu'nun soruşturma izni vermesiyle yasal süreç başladı.

Aralarında Prof. Büyükerşen'in de bulunduğu 12 kişilik yolsuzluk listesinde Genel Sekreter Zehra Kaya, Genel Sekreter Yardımcısı Erdin Erol, Fen İşleri Daire Başkan Vekili Selahattin Arpacı, Hesap İşleri Daire Başkan Vekili Erdal Kaval, Satın Alma Daire Başkan Vekili M. Recai Erdir, Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Seyfi Artar gibi isimler yer alıyor.

İŞTE İDDİALAR

l Eskişehir Kütahya Caddesi ve Salhane Köprüleri ile Terminal Çevresi işinin yapılması ihalesinin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesindeki şartlar oluşmadığı halde pazarlık usülü ile gerçekleştirilmesi ve yeterli iş deneyimi olmayan bir firmaya verilmesi.

l Belediyece 2005'te yapılan hizmet alımı ihalelerinden, 64 işçi ile makine ekipman ve malzeme dahil belediye idare binası ve bağlı birimlerin 2005 yılı temizlik hizmeti alımı işinde yaklaşık maliyetin fazla hesaplanması suretiyle kamunun zararına neden olmak.

İHALE KANUNU'NA AYKIRILIK...

l 2005 yılı yeşil alan, park ve refüjleri bakım, onarım ve temizlik işinde, ihalenin herhangi bir gerekçe gösterilmeden iki kısıma ayrılarak eşik değerlerin altında kalınmasına neden olunması, bu suretle yeterlilik belgesi miktarları düşük olan isteklilerin de ihaleye iştiraki sağlanarak ve yabancı isteklilere ihale yolu kapatılarak 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 5. maddesine aykırı davranılması ve ihalede rekabetin tam olarak sağlanamaması.

l Şehirlerarası Terminal Çevresi Aydınlatma İşi ile Ahmet Kanatlı Caddesi Çevre Aydınlatma İşi ihalelerinde, ihaleyi kazanan Enerji Mühendislik şirketi dışındaki diğer isteklilerin, ikinci teklif mektuplarının ihale işlem dosyasında bulunmaması; pazarlık usulü ile ihale edilen yapım işlerinde uygulanacak tip idari şartnameye aykırı olarak, ihaleyi kazananın dışında diğer isteklilerden son fiyat teklifleri kapalı zarf içinde yazılı olarak alınmadan "Teklifler sözlü olarak alınmış" gibi değerlendirilip komisyon kararı yazılmak suretiyle ihalenin sonuçlandırılması.

l T.M.O binası güçlendirme işinde 24/12/2004 tarihinde ihalesi yapılan sözleşme ve ödemeleri, 2005 yılında gerçekleştirilen 3 trilyon 750 milyar lira yaklaşık maliyetli bina güçlendirme işi ihalesinin şartları olmadığı halde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesine dayanılarak pazarlıkla yapılması, böylece söz konusu ihalenin açık ihale usülüyle yapılmaması suretiyle rekabet ve açıklık ilkelerine aykırı davranılması.

l İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu 2 Eylül 2006 tarihinde oluşturulan ön inceleme raporu ve eklerinin incelenmesi sonucu 4 Ekim 2006 günü yeniden toplanarak olaylarda sorumlulukları bulunan 12 kişi hakkında soruşturma izni verilmesine karar verdi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu onayıyla verilen karar 4483 sayılı kanunun 6. maddesi uyarınca 4 Ekim tarihinde verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber