TOKİ arazide öncelikli ancak yüksek bedelle satın alacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 30 Ocak 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı ve TOKİ arasındaki arazi sürtüşmesi yeni bir boyut kazandı. Maliye, TOKİ'nin istediği arazi için öncelikli alım hakkını işletecek. Ancak TOKİ araziyi, ihalede oluşan en yüksek fiyatı ödeyerek alacak

Maliye Bakanlığı ile TOKİ Başkanlığı arasında, Hazine arazilerinin satışı konusundaki anlaşmazlık sürüyor. Maliye Bakanlığı ile TOKİ arasındaki arazi anlaşmazlığı, TOKİ'ye konut yapımı için bedelsiz devredilen Hazine arazilerinin 3. kişilere satıldığı yolundaki duyumlar üzerine başladı. Maliye, Milli Emlak'tan TOKİ'ye bedelsiz verilen Hazine arazilerinin ne şekilde değerlendirildiği yolunda bir araştırma yapmalarını istedi.

Bakanlık, bu süreçte TOKİ'ye bir yazı göndererek, ?Konut yapımı amacıyla tahsis edilen Hazine arazilerini 3. şahıslara satmayın? diye uyardı. Bu gelişme üzerine TOKİ de Maliye, Bayındırlık Bakanlığı ve ÖİB'ye bir yazı yollayarak, Hazine, belediye, vakıf ve özel idare arsalarının, satış muameleleri öncesi kendilerine bilgi verilmesini talep etti. TOKİ Maliye'den, üzerinde konut projesi uygulanan Hazine arsalarının maliyet bedellerinin yüzde 25'i kadarki TOKİ payının ödenmesini de talep etti.

İHALEYE ÇIKARILACAK

TOKİ'ye bedelsiz devredilen arazilerin kullanım durumuyla ilgili araştırma sürerken, Maliye, TOKİ'ye satışlarda bilgi verilmesi için de harekete geçti. Bu çerçevede 81il valiliğine bir yazı gönderilerek, defterdarlıkların bundan sonraki Hazine arazisi satışlarında TOKİ'ye bilgi vermeleri talimatı verildi.

TAVIR SÖZ KONUSU DEĞİL

Yazıda, TOKİ'nin satışa çıkarılan Hazine taşınmazlarına talip olması halinde, Kanun gereğince, ?Şufa Hakkının? (öncelikli alım) işletileceği bildirildi. Şufa hakkı yoluyla söz konusu taşınmaz için ihaleye çıkılacağı ve bu taşınmazın ihalede oluşan en yüksek değer üzerinden TOKİ'ye devredilebileceği ifade edildi. Maliye Bakanlığı yetkilileri, TOKİ'ye karşı hiç bir tavırlarının olmadığını belirterek, şu değerlendirmede bulundular: ?Biz, onlardan sadece bedelsiz devirlerde mevzuat hükümleri çerçevesinde davranmalarını istedik. İdareye bedelsiz taşınmaz devirlerimiz de devam ediyor. Daha yeni 5 gayrimenkul verdik. TOKİ'ye 3 Kasım 2002'den bu yana bedelsiz devrettiğimiz taşınmaz sayısı 2 bin 512'ye ulaştı. Bunların toplam büyüklüğü 82.1 milyon metrekare, toplam değeri de 1.7 milyar YTL. Satışlar öncesi TOKİ'ye bilgi de verilecek. Ancak, şufa hakkı da işletilecek. TOKİ, ihaleye çıkardığımız bir araziyi istiyorsa, ihalede oluşan en yüksek fiyatı Hazine'ye ödeyecek ve bu araziye sahip olacak.?

GÖREVİMİZİ YAPIYORUZ

Bu arada, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, kanunsuz hiç bir şey yapmadıklarını kaydederek, ?Devletin her kurumu kendi görevlerini yapıyor. Ortada bir gerginlik söz konusu değil. Biz de kanundan aldığımız güçle görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber