Türkiye, sağlık göstergelerinde 90'ıncı sırada

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Ocak 2007 16:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADANA'da Kan ve Kan ürünleri Transfüzyon Uygulamaları Sempozyumu'nda konuşan Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Alaatin Dilsiz, Türkiye'nin sağlık göstergelerinde dünyada 90'ıncı sırada bulunduğunu söyledi.

Hekimevi'nde yapılan sempozyuma, İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nden Dr. Ramazan Uluhan, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. İhsan Karadoğan, Antalya Devlet Hastanesi'nden Prof. Dr. Duran Canatan, Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. İdil Yenicesu konuşmacı olarak katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Dr. Alaatin Dilsiz, Türkiye'nin sağlık hizmetlerinde elindeki imkanları doğru kullanmamasından kaynaklanan sorunlardan dolayı dünyada çok gerilerde olduğunu söyledi.

Tam kan kullanımında da büyük bir israf olduğuna dikkat çeken Dr. Dilsiz, ?Kan, kaynağı insan olan, laboratuarlarda üretilemeyen bir ilaç. Kaynağı insan olduğu içinde elde edilmesi çok zor. Ancak çıkarılan yasalara ve yayınlanan genelgelere rağmen özellikle ilçe hastanelerinde yüzde 5 olması gereken tam kan kullanımı, neredeyse yüzde 100'e kadar çıkıyor. Bu oran kent merkezlerindeki hastanelerde de yüzde 50'yi buluyor? dedi.

Verilen eğitimlerle sağlık personelini bu konuda bilgilendirdiklerini söyleyen Dr. Dilsiz, ?Devamlı yapılan düzenlemelerle sağlık personeli bilgilendiriliyor. Uygulanması gereken kurallarımız var. Ancak bu kurallar, tek başına hiç bir şey ifade etmiyor. Sağlık Bakanlığı'nın kan kullanımı ile ilgili büyük problemleri devam ediyor? dedi.

IRAK HARİÇ TÜM KOMŞULARIMIZDAN GERİDEYİZ

Yapılan araştırmalarda, Türkiye'nin anne ve çocuk ölümlerinde Irak hariç tüm komşularından geri olduğuna da dikkat çeken Dr. Dilsiz, ?Türkiye, ekonomik açıdan dünya sıralamasında 20'nci sırada, ancak sağlık göstergelerinde 90'ıncı sırada bulunuyor. Bu kadar büyük bir ekonomimiz varken, sağlık göstergelerinde bu kadar geride olmamız kabul edilebilir şey değil. Sağlık göstergelerinde anne ve çocuk ölümleri konusunda yapılan bir araştırmada Irak hariç tüm komşularımızdan geri olduğumuz ortaya çıktı. Ancak, geride olmamızın en büyük nedeni yetersizliğimiz değil, elimizde var olan imkanları iyi organize edememiş olmamızdan kaynaklanıyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber