Siyasette keskin başkanlık ayrılığı

Anayasa değişikliği paketinin Meclis'e gelmesinin ardından partilerden de peş peşe açıklamalar yapıldı. Siyasilerin mesajlarında, 15 gün sürmesi beklenen başkanlık mesaisinin hararetli geçeceğinin sinyali vardı

Haber Giriş : 10 Ocak 2017 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Siyasette keskin başkanlık ayrılığı

TBMM'de görüşülmesine başlanan başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği partiler arasındaki keskin ayrılıkları da ortaya koydu. CHP ve HDP sisteme kesinlikle karşıçıkarken MHP'de ise 5 vekil hariç ağırlık pakete destekten yana. Öte yandan görüşmeler öncesinde Ankara'da hareketlilik vardı. Meclis önünde paket aleyhine açıklama yapan CHP'lilere polis izin vermedi. Meclis önünde ve çevresinde alınan olağanüstü güvenlik önlemleri de dikkatlerden kaçmadı. TBMM'deki partilerin anayasa paketi hakkındaki son görüşleri ise şöyle oldu:

'CHP'DE 20 VEKİL EVET DER'

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na seslenerek CHP'li vekillerin anasaya değişikliği teklifinde serbestçe oy kullanmalarının önünün açılması gerektiğini söyledi. Elitaş "CHP'den 20'ye yakın milletvekilinin 'evet' diyeceğini tahmin ediyorum" dedi. Meclis Başkanı'nın CHP'nin 'anayasaya aykırılık' teklifini gündeme almaması gerektiğini belirtip, AK Parti'den fire olmayacağını savunan Elitaş, "Herhangi vekil arkadaşımın attığı imzadan vazgeçeceğini sanmıyorum" diye konuştu.

'GÜÇLÜ VE İÇERİKLİ MUHALEFET'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, anayasa değişikliği teklifinin Genel Kurul'dan geri çekilmesini ya da oylamada 330'u bulamayarak düşmesini ümit ettiklerini söyledi. Anayasa ve İçtüzüğe uygun davranılmasını talep eden Özel, "Arzu etmediğimiz görüntüler çıkabilir" diyerek görüşmelerin hayli sert geçeceğinin sinyalini verdi; güçlü, net ve içerikli muhalefet yapacaklarını dile getirdi. Öte yandan CHP lideri Kılıçdaroğlu başkanlığında basın kapalı yapılan iki saatlik grup toplantısında teklifin tümü üzerinde CHP Deniz Baykal'ın konuşmasına karar verildi.

'MHP'YE YAPILAN SİYASİ TACİZ'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, CHP'nin anayasa değişikliği konusundaki tutumunu MHP üzerinden şekillendirmesinin 'siyasi taciz' olduğunu söyledi. "CHP'nin, MHP milletvekillerini etkilemeye dönük çalışmaları siyasi sarhoşluk alametidir" diyen Yalçın şöyle devam etti: "CHP bugün sözde şahin politikası takip etmektedir. CHP aslında ne şahin ne atmaca ne de doğandır, olsa olsa bir kukumav kuşudur." MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da ülke zor dönemden geçerken olayları seyredemeyeceklerini söyledi.

'GERİ ÇEKİLSİN DİYE MECLİS'TEYİZ'

Terör soruşturmalarında eş başkanları dahil 12 milletvekili tutuklanan HDP, anayasa değişikliği teklifinin geri çekilmesi için Meclis'te olacağını açıkladı. Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, teklifteki öneriler karşısında içerik tartışması yapmaktan ziyade, teklifin geri çekilmesi taleplerini güçlü gerekçelerle TBMM Genel Kurulu'nda savunacaklarını söyledi. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ise "Türkiye'de kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıran, rejimi değiştiren bir teklifin görüşleceğini" iddia edip MHP ve AK Parti'li vekilleri 'hayır' oyu vermeye çağırdı.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber