EPDK Başkanı BEDAŞ'ı çarpacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Şubat 2007 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektriklerin düzensiz olması nedeniyle buzdolabı, çamaşır makinası gibi elektrikli cihazlarınız bozulduysa kolayı var. İşte enerjinin patrona EPDK Başkanının çözümü:

06 Şubat 2007 10:43

Türkiye'de gerekli altyapı yatırımlarının yapılmayışı ve bakımsızlık, sık sık elektrik kesintilerine sebep oluyor. Bu durum vatandaşların buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon gibi elektrikli cihazların bozulmasına yol açıyor. Kesintilerin son mağduru Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay oldu.

Elektrik sektörünü düzenlemekle yükümlü kurumun başkanının evindeki buzdolabının arızasının, voltajdaki oynaklıktan kaynaklandığı tespit edildi. Günay, 350 dolarlık tamir masrafını elektrik dağıtım şirketi Başkent Elektrik Dağıtım Şirketi'nden (BEDAŞ) tahsil etmek için bu şirkete başvurmaya hazırlanıyor.

Enerji Üst Kurulu, devlet tekelindeki sektörün özel şirketlere devrinden sonra sunulan hizmetin kesintisiz ve kaliteli olarak devam etmesi için bir dizi yönetmelik hazırladı. Elektrik kesintilerinin önceden haber verilmesinden voltaj düşüklüğünden kaynaklanan arızalara kadar birçok konuyu içeren yönetmelikler, elektrik ticareti yapan şirketlere önemli yükümlülükler getiriyor. Tüketicilerin mevcut haklarını korurken, yenilerini de ekliyor. Örneğin elektrik dağıtım şirketi, artık istediği zaman elektriği kesemeyecek veya oluşan elektrik arızalarını belirlenen zaman dilimi içerisinde giderecek. Aksi halde, abonelere tazminat ödeyecek. Aynı şekilde, sürekli elektrik kesintileri veya voltaj düşüklüğünün sebep olduğu arızalardan doğan masrafları dağıtım şirketi karşılayacak. Tüketiciler, dağıtım şirketlerinin hizmet kusurundan kaynaklanan mağduriyetleri doğrudan EPDK'ya ileterek haklarını arayabilecek.

İlgili yönetmeliği yayımlayan kurumun başkanı Yusuf Günay, voltaj düşüklüğü yüzünden buzdolabı bozulunca, elektrik tüketicisi olarak hakkını aramaya karar verdi. Edinilen bilgiye göre geçtiğimiz gün evine tamir için servisi çağıran Günay, arızanın elektrik şirketinin düzenli akım vermemesinden kaynaklandığını öğrendi. Durumu servis yetkililerine tespit ettirerek tutanak tutturan Yusuf Günay, 350 dolarlık masrafını TEDAŞ'ın ilgili şirketi BEDAŞ'tan istemek için müracat edecek.

KESİNTİ İKİ GÜN ÖNCEDEN AÇIKLANACAK

Kurul, tüketici ile şirketler arasındaki ilişkinin sağlam temellere oturması için önemli düzenlemeler getirdi. Bunlardan bazıları şöyle:

Şirket, elektrik faturasını en az 10 gün önceden tüketiciye tebliğ etmek zorunda. Aksi takdirde vatandaş, fatura bedelinin yarısını ödeyecek. Hatalı faturayla fazla para tahsil edilmesi durumunda şirket, tüketiciye parasını üçiş günü içinde geri verecek. Bu süre aşıldığında, tazminat olarak, hatalı tahsil edilen bedelin iki katı yasal faiziyle geri ödenecek. Borç yüzünden yapılan kesintilerde, tutar ödendikten sonra beş işgünü içinde elektriğin yeniden verilmemesi halinde şirket, konutlarda 25, diğer abonelerde 200 yeni lira ödeme yapmak zorunda kalacak. Tüketici en az 48 saat önce kesinti konusunda gazete, radyo ve televizyon aracılığıyla bilgilendirilecek. Yoksa abonelere ödenecek tazminat yanında, dağıtım şirketinin bir sonraki yıl gelir tavanından tazminata konu her bir kesinti için 1.000 yeni lira düşülecek. Perakende satış sözleşmesinin feshi veya sona ermesi durumunda, nakit olarak tahsil edilen güvence bedeli müşteriye, tüm borçların ödenmiş olması kaydıyla en geç üç işgününde iade edilecek. Aksi takdirde şirket, güvence bedelinin iki katı ve bir ay sonrasından itibaren yasal faiz olarak tazminat ödeyecek. Şirket, elektrik bağlantı talebinin karşılanabileceği süreyi gerekçeleriyle birlikte başvuru sahibine yazılı olarak bildirmek zorunda. Saha etüdü gerektirmeyen hallerde başvuru tarihinden itibaren 10 işgünü içerisinde bu yükümlülük yerine getirilecek. Aksi takdirde mesken abonesine 25, diğer abonelere 50 yeni lira ödenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber