Yağışlara rağmen barajlarda sular yükselmedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2007 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son dönemdeki yağışlara rağmen Denizli, Aydın ve Muğla'daki barajlar ile göletlerde, henüz geçen yılın su seviyelerine ulaşılamadığı bildirildi.

Denizli Meteoroloji İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Denizli'de metrekareye düşen yağış miktarı, ocak ayında 93 milimetre, şubat ayının ilk 5 gününde ise 28 milimetre olarak ölçüldü.

Geçen yılın ocak ayında Denizli'ye 73 milimetre yağış düştüğü, uzun yıllar ortalamasının 80 milimetre olduğu belirtildi.

BARAJ VE GÖLETLERDE DURUM

Devlet Su İşleri(DSİ) Aydın Bölge Müdürlüğünün yaptığı ölçümlere göre, 5 Şubat itibariyle Aydın, Denizli ve Muğla'daki 8 baraj ile 6 göletin toplam doluluk oranı yüzde 26 olarak belirlendi. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 34 olarak ölçülmüştü.

Denizli'de Büyük Menderes Nehri üzerinde kurulu bulunan ve 1 milyar 76 milyon metreküp depolama kapasitesine sahip Adıgüzeller Barajı'nda doluluk oranı yüzde 18, 27 milyon metreküp kapasiteli Gökpınar Barajı'nda doluluk oranı yüzde 52 olarak belirlendi. Adıgüzeller'de geçen yılın aynı döneminde doluluk oranı

yüzde 31, Gökpınar Barajı'nda yüzde 57 olarak gerçekleşmişti.

Su seviyesinin en çok düştüğü barajlar ise Aydın'daki Karpuzlu-Yaylakavak Barajı ve Muğla'daki Geyik barajları oldu. Karpuzlu-Yaylakavak Barajı'nda geçen yıl 5 Şubatta yüzde 67 olan doluluk oranı bu yılın aynı döneminde yüzde 20'ye, Geyik Barajı'nda yüzde 71'den yüzde 36'ya düştü.

Aydın'daki Kemer Barajı'nın doluluk oranı yüzde 27, Muğla'daki Topçular Barajı'nın doluluk oranı da yüzde 26 seviyesinde.

Denizli'nin Çivril ilçesindeki Işıklı Baraj Gölü ise su miktarı ender artan yerlerden oldu. 237 milyon 800 bin metreküp su depolama kapasitesine sahip baraj gölünde, 127 milyon metreküp su bulunduğu ve doluluk olarının yüzde 45'den yüzde 'e yükseldiği kaydedildi.

Aydın'daki Topçam Barajı'nda da su seviyesi yüzde 3 arttı. Bu barajda geçen yıl 5 Şubatta yüzde 28 olan doluluk oranı, bu yıl yüzde 31'e yükseldi.

Denizli'de 1 milyon 880 bin metreküp depolama kapasitesine sahip Tavas Göleti'nde son yağışlara rağmen hala su seviyesi sıfır olarak görünüyor.

Aydın'daki Akçaova Göleti'nin doluluk oranı yüzde 32, Hıdırbeyli Göleti'nin doluluk oranı yüzde 61, Çatak Göletinin doluluk oranı yüzde 74, Karacaören Göletinin doluluk oranı yüzde 56 ve Muğla'daki Kazan Göletinin doluluk oranı yüzde 16 olarak belirlendi.

SULAMADA DAMLAMA SİSTEMİ ÖNERİSİ

Denizli Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Ocakta ve bu ayın ilk günlerinde görülen yağışlarla birlikte, Denizli'de kuraklık tehdidinin biraz olsun azaldığını ifade etti.

Türkiye'nin su bakımından zengin bir ülke olmadığını, bu nedenle kaynakların iyi kullanılması gerektiğine vurgulayan Gülsever, şunları kaydetti:

"Tarımda verimli su kullanımı için sulamada damlama sistemine geçmeliyiz.

Bu konuda 4 yıldır çalışmalarımız sürüyor. Sistemin dekar başına maliyeti, ürün çeşidine göre 500 ile 700 YTL arasında değişiyor. Damlama sistemi, toprağın her karışının dengeli şekilde sulanmasını sağladığı gibi, verimi ve kaliteyi de artırıyor." Gülsever, akarsu ve derelerin uygun bölümlerinde sulama amaçlı baraj ve göletler oluşturulmasının, yaz aylarında kullanılacak su için rezerv yaratacağını da belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber