'Öğretmendeki kafaya bak' haberine, yazarından açıklama...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Şubat 2007 10:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatan: Öğretmendeki kafaya bak!.. 1 Şubat 2007 07:30

ALİ ERKAN KAVAKLI

Fikre tahammülleri yok!

?YÜZ YILIN PEDAGOJİK YANLIŞA KARMA EĞİTİM BATI'DA TOPA TUTULUR VE LÂNETLENİRKEN TÜRKİYE'DE VATAN MUHABİRİ TARAFINDAN SAVUNULUYOR.

Ali Erkan Kavaklı, 1990'lı yıllardan beri Almanya, İngiltere ve Amerika'da eleştirilen ve ?yüzyılın pedagojik yanlışı?, ?pedagojik bir ham ölü? kabul edilen karma eğitim ile ilgili eleştirileri tercüme edip kitap haline getirdi.

Vatan gazetesi muhabiri Yusuf Demir kitabın yayınlanmasından 6 sene sonra 1.2.2007 tarihli Vatan gazetesinde ?Öğretmendeki kafaya bak!? diyerek konuyu haber yaptı.

Yusuf Demir'in konuyu tartışmak yerine ?Bu kafayla otuz yıl çocukları eğitmiş? diyerek 37 kitaba imza atmış, 30 yıllık bir eğitimciyi karalama yoluna gitmesi dikkat çekti.

Yusuf Demir'in Batılı yazarlar ve araştırmacılar tarafından ?karma eğitime yapılan eleştirileri? Kavaklı'nın sözleriymiş gibi vermesi, Demir'in kitabı okumadan ve konuyu araştırmadan ?alelacele? kolay ve ucuz haber yapması gözlerden kaçmadı.

Karma eğitim, Batı'da uzun zamandır eleştiriliyor.

BATIDAKİ ELEŞTİRİLER VE YAYINLAR

Almanya'da yayınlanan meşhur Der Spiegel dergisi, konuyu 1996 yılında şu cümleleri ile manşet yapmıştı:

?KIZ OKULUNA DÖNÜŞ, KADINLARA DAHA FAZLA ŞANS?

?YÜZ YILIN EN BÜYÜK PEDAGOJİK YANLIŞI OLAN

KARMA EĞİTİM KARAYA OTURDU? (Der Spiegel, 8.01.2001, s.149)

Der Spiegel 16 Mart 1998 tarihli sayısında konuyu tekrar ele aldı ve şu başlığı kullandı:

?Karma eğitim tarihî bir yanılgı mıydı?Araştırmalar şu gerçekleri ortaya koydu:

?Karma eğitimde meslek öğrenimi, kızların yetişmesine hizmet etmiyor.?

Özellikle geleceğin mesleği kabul edilen infarmation, multi medya (çok yönlü basın-yayın), biyoloji mühendisliği, kimya, fizik, matematik branşlarında kızlar kendilerine çok az güveniyor.

Bayern eyaleti konuyla ilgili Doç. İlse Bremer'i bir araştırma yaptırmış, araştırmaları Schule im Patriarchat ? Schulung fürs Patriarchat ( Pederşahilik Okulda Okul Pedarşahilik için) adıyla kitaplaştırmıştı. Doç. Dr. İlse Brehmer:

Karma eğitimin kızların öğrenme ve gelişimine engel olduğunu, radikal çözümün ayrı okullar olduğunu, bu yapılamadığı takdirde fizik, kimya, matematik, bilgisayar, spor gibi derslerin ayrı yapılması gerektiğini tespit etti.

Münih Devlet Pedagoji ve Eğitim Araştırmaları Enstitüsü müdürü Prof. Thomas Schäfer, yapılan araştırmalara dayanarak, ?Karma eğitim, sanıldığı gibi kız öğrenciler açısından verimli değil. Hatta yüzyılın en büyük pedagojik yanlışı.?demişti.

Eğitimden sorumlu Kültür Bakanlığı dergisi Schule Aktüel dergisi konuyu kapak yapmıştı. (Eylül 1997, Salvatorstr. 2. 80333 München, Schule Aktüel,)

Karma eğitimin zararlarının anlaşılmasından sonra:

1. Almanya'da resmi okullara karma eğitim mecburiyeti getiren yönetmelikler değiştirildi.

2. Almanya, Amerika ve İngiltere'de geleneksel kız okulları öğrenci akınına uğradı.

3. İsteyen veliye çocuğunu ayrı eğitim yapan okullara gönderme şansı verildi.

4. Karma eğitim yapan okullarda ?fen bilimleri, dil ve edebiyat, spor dersleri ayrı yapılmaya başlandı.

Biz de ise hiçbir araştırmaya dayanmadan hâlâ karma eğitim savunuluyor, Milli Eğitim Bakanlığı ise dünyada karma eğitimle ilgili yapılan araştırmaları yok sayıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber