Hakime, asgari ücretin iki katı zamma tepki

Türk Büro Sen hakim ve savcılara asgari ücretin iki katı tutarında zam yapılmasına tepki gösterdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ocak 2017 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hakime, asgari ücretin iki katı zamma tepki

Türk Büro Sen, hakim ve savcılara zam girişimine tepki gösterdi.

Türkiye şartlarında stajyer hakime 6 bin TL, birinci sınıf hakime ise 10 bin TL aylık verildiğine dikkat çekilen açıklamada şu hususlara yer verildi:

"Bilindiği üzere Hükümetin yargı teşkilatına Kanun Hükmünde Kararname ile zam yapma hazırlığı içinde olduğu basına yansımıştır. Düzenlemeye göre, hakim ve savcıların maaşlarında derecelerine göre kademeli olarak artış yapılacak. 1. sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar 2 bin 700 TL maaş artışı alacak. Hakim-savcı ve bu meslekten sayılanların 1 Ocak'tan geçerli yüzde 3'lük genel maaş zammı ve 15 Ocak'tan geçerli asgari geçim indirim artışına bağlı olarak 10 bin 800 TL'ye ulaşan maaşları, bu zamla birlikte 13 bin 500 TL'ye çıkacak. Meslekte 21 yılını doldurmuş 1. sınıf hakim ve savcılar için bu, yüzde 25'lik bir artış anlamına geliyor.

Bu artışlarla, "adalet dağıtanların vicdanları ile cüzdanları arasına sıkışıp kalmaları" asla kabul edilemez. Türkiye şartlarında bugün işe başlayan stajyer hakim-savcı 5.500 - 6.000 TL arası aylık ücret almaktadır. 1. Sınıf hakim-savcılar ise 10.000 TL'nin üstünde aylık gelire sahiptir. Asgari ücretin son yapılan zamla 1.404 TL'ye çıktığı ülkemizde, belli bir kesime asgari ücretin en az 2 katı zam yapılması doğru bir uygulama değildir.

Hükümet, ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bütçede çeşitli kısıtlamalara gittiği bir dönemde, hakim ve savcılara yapacağı zamla güven kaybedecektir.

Özellikle kamu kurumlarında yaşanan personel eksikliği sorunu, ekonomik sıkıntılar bahane edilerek karşılanmazken, Anayasal haklarını kazanmış olan 30 yıldan fazla memuriyet yapıp emekli olanların fazladan çalıştıkları yıllar için verilemeyen ikramiyelerinin bütçede yeterli kaynak olmaması sebebiyle, önümüzdeki yıla devredilmesi gibi gerekçeler de göz önünde bulundurulduğunda hakim ve savcılara yapılacak olan zamlar oldukça düşündürücüdür.

Türk Büro-Sen olarak, Hakim ve Savcılara yapılacak bu ücret zaruretse, aynı zammın tüm kamu çalışanlarına da yansıtılması zaruri olduğunu, her geçen gün yükselen enflasyon ve döviz sebebiyle memurların ekonomik durumlarının daha da kötüye gittiğini, bu nedenle artışın tüm memurlara yansıtılması gerektiğini kamuoyuna saygı ile duyururuz. "

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber