Bekçi emniyet hizmetleri sınıfına alınacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2007 15:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM İçişleri Komisyonunda, çarşı ve mahalle bekçilerinin emniyet hizmetleri sınıfına alınmasını öngören kanun teklifi benimsendi.

AKP Tekirdağ Milletvekili Tevfik Ziyaeddin Akbulut başkanlığında toplanan komisyon, Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında, AKP Eskişehir Milletvekili Muharrem Tozçöken ve 6 arkadaşı ile CHP ve AKP milletvekillerinin ayrı ayrı verdiği 4 kanun teklifini ele aldı.

Komisyon, daha kapsamlı olduğu gerekçesiyle Tozçöken ve arkadaşları verilen teklif üzerinden görüşmelerin yürütülmesine karar verdi.

AKP Adana Milletvekili Ali Küçükaydın, Türkiye'deki çarşı ve mahalle bekçilerinin emniyet mensuplarıyla hemen hemen aynı görevi yaptığını ancak, birinin yardımcı hizmetler, diğerinin ise emniyet hizmetleri sınıfında görev yaptığını söyledi.

Bu uygulama nedeniyle bekçilerin ciddi olarak mağdur edildiğini dile getiren Küçükaydın, ?Bizim halkımız, gece bekçi düdüğünü duyduğu zaman daha rahat olur, güven içinde uyur. Bu teklifle bekçilerin mağduriyetini gidermeyi amaçladık? dedi.

AKP Kilis Milletvekili Veli Kaya, Türk milletinin ?Bekçi Murteza? tiplemesine sempati duyduğunu; bekçilerin, geçmişte mahallelerde hırsızların korkulu rüyası olduğunu vurguladı.

Türkiye'de 7 bin civarında bekçi bulunduğunu; bu bekçilerinin karakol amirinin isteği doğrultusunda bazen çay dağıttığını, bazen temizlik yaptığını, bazen de polislerle operasyona katıldığını belirten Kaya, kanun teklifinin yasalaşması durumunda 7 bin bekçi ile ailesinin mutlu edileceğini söyledi.

CHP Sivas Mİlletvekili Nurettin Sözen ise eskiden bekçilere güvenlik güçlerinin uç beyleri olarak bakıldığını, ama şimdi bunun ortadan kalktığını ifade ederek, parti olarak teklife destek vereceklerini kaydetti.

Polis ve güvenlik güçlerinin ek ödemelerinin emekliliğe yansımamasını eleştiren Sözen, ?Hiçbir alanda olmayan adaletsizlik, güvenlikte söz konusu. Bu haksızlık ve adaletsizlik giderilmeli? dedi.

AKP İstanbul Milletvekili Recep Koral, İstanbul'da çocuğunun darp edildiğini, Ankara'da ise evinin soyulduğunu belirterek, emniyetteki personel eksikliği yüzünden bu tür asayiş olaylarının yaşandığını ifade etti.

?Mahalle bekçisinin düdüğü ile büyüdüğünü? ifade eden Koral, ?Mahalle bekçilerinin yeri doldurulamadı. Mahalleyi bilen bekçiler, görevlerine devam etmeli. Polis her ne kadar devriye gezse de mahallenin güvenliğini yeterince sağlayamaz. Mahalle bekçiliğini yeniden canlandırmalıyız. Bekçiler için en az 10 bin kadro tahsis edilmeli? diye konuştu.

?HERKESE TAKIM ELBİSE?

CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, partili milletvekili arkadaşlarının bu konuda 2003 yılında teklif verdiğini dile getirerek, ?Bu teklif, tribünlere yöneliktir. Bu teklif yasalaşmaz. Bu teklif yasalaşsın, buradaki herkese benden bir takım elbise. İddiaya girmek isteyen var mı?? diye konuştu.

Bunun üzerine komisyon Başkanı Akbulut, tribüne oynamadıklarını, düzenlemeye Emniyet Genel Müdürlüğünün katılmaması nedeniyle komisyonun gündemine gelmediğini söyledi.

Hükümet adına söz alan İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak ise emniyet teşkilatının yeniden yapılandırılması ve verimliliğinin artırılması için AB destekli çalışmanın son aşamaya geldiğini ifade ederek, bu teklifin çalışmanın sonunda yasalaşması gerektiğini söyledi.

Maliye Bakanlığı temsilcisinin aksi görüş belirtmesine rağmen kanun teklifi, komisyonda kabul edildi. Teklifte, çarşı ve mahalle bekçilerinin, ?yardımcı hizmetler sınıfından? çıkarılarak, ?emniyet hizmetleri sınıfına? alınması öngörülüyor.

Teklif, esas komisyon olan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber