Unakıtan: VEDOP'ta banka hesapları asla yoktur

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2007 23:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bazı kişilerin mali bilgilerinin usulsüz sorgulandığı iddiasıyla yürütülen soruşturmaya ilişkin eleştirileri yanıtlarken, ''Yasin El Kadı, hadisesinden dolayı acaba öç almak için mi yaptırıyorsunuz? Bunu nasıl düşünebilirsiniz? Ben onun nesiyim'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülürken, CHP'li milletvekilleri Maliye Bakanlığında yürütülen usulsüz sorgulama soruşturmasına ilişkin eleştirilerde bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, VEDOP'tan yasa dışı sorgulamanın nasıl yapıldığını ve bazı kişilerin banka hesaplarına girilip girilmediğini gündeme getirdi.

CHP Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, ''çete'' kavramı ile Maliyenin yan yana getirilmesinden büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Maliye Bakanlığının soruşturmaya başlamadan, suçluyu belirleyip kamuoyuna ilan etmiş olmasını ve olayla ilgili ''çete'' tanımlamasında bulunmasından üzüntü duyduğu ifade eden Hamzaçebi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, Gelir İdaresini zan altında bırakmaya hakkı olmadığını kaydetti.

Suçluları, cezalandırmanın yargının işi olacağını ifade eden Hamzaçebi, ''Olayın başında 'maliye çetesi' diye açıklama yapılmasını kabul edemiyorum. Sayın Bakanın desteği olmaksızın böyle bir açıklamanın kamuoyunda yer alması düşünülemez. Maliye Bakanlığının tarihinde suçlunun, soruşturmanın başında belirlendiği ve hükmün verildiği başka bir soruşturma var mıdır?'' diye konuştu.

Maliye Bakanlığı tarihinde olmamış olan şeylerin, Unakıtan'ın döneminde yaşandığını öne süren Hamzaçebi, ''Maliye Bakanlığındaki kötü şeyler de sizin eseriniz. Sizin yönetim tarzında bir problem var. Yasin El Kadı soruşturmasının hesabını sorucam derseniz, tarih bunun hesabını bir gün size sorar.''

UNAKITAN, ELEŞTİRİLERİ YANITLADI

Eleştirilere yanıt veren Unakıtan, Maliye Bakanlığında veya herhangi bir kuruluşta her zaman için kanun ve mevzuata aykırı davranışlar olabileceğini ifade etti.

''Maliye Bakanlığı tarihinde hiç olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır'' şeklindeki konuşmaların yanlış olduğunu anlatan Unakıtan, kanuna ve mevzuata aykırı davranışlar olduğu zaman ilgili kuruluşların bakandan izin isteyeceğini, bakanın da onay vereceğini kaydetti. Unakıtan, ''Yani bir takım mevzuata aykırı hareketler yapılmışsa, bunlar da tespit edilmişse; bakan olarak 'soruşturmayın mı' diyelim, 'bakmayın mı' diyelim, 'örtbas edin mi' diyelim. Neyse ortaya çıksın'' diye konuştu.

Maliye Bakanlığında mevzuata aykırı davranışların tespit edildiğini ve bunun soruşturmasının yapıldığını belirten Unakıtan, ''Bundan neden rahatsız oluyorsunuz?'' diye sordu.

''ELİM DE HER TARAFIM DA TEMİZ''

Bazı milletvekillerinin, ''Sayın bakan, bunu temiz eller için yapıyor, kendi eli temiz mi?'' diye sorduklarını anlatan Unakıtan, ''Benim elim temiz Elhamdülillah... Elim de her tarafım da temiz'' dedi.

Unakıtan, soruşturmayla ilgili yazılı açıklama yaptıklarını, bittikten sonra da içeriğini kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

''Siz, soruşturma yapıyorsunuz ama ne yapacağınızı bilmiyorsunuz?'' denildiği ifade eden Unakıtan, soruşturmanın, Maliye Teftiş Kurulundaki müfettişler tarafından yapıldığını kaydetti. ''Benim onlara karışacak halim yok'' diyen Unakıtan, şöyle konuştu:

''Kadı hadisesinden dolayı, acaba öç almak için mi yaptırıyorsunuz? Bunu nasıl düşünebilirsiniz? Ben, niye öç almak için yaptırayım. Sonra Yasin El Kadı'ya ne yapılmış ki? Ben onun nesiyim. Onunla illa ilgi, bağlantı kurup efendim bundan dolayı 'onu yapıyorsun' diye... Şimdiye kadar hangi müfettişe hangi işlemi yaptığı için herhangi bir soruşturma açılmış. Ama yanlış bir işlem yapıldıysa, 'onu incelemiş, bunu incelemiş' diye, yanlış iş yapana da herhangi bir iş yapılmayacak mı? O sürekli koruma altına mı alınacak? Herkes kanunlar karşısında eşittir, kanunların icabı neyse yapılır. Maliye Bakanlığı disiplinli bir bakanlıktır, ne yaptığını ve yapacağını bilir.'' Unakıtan, Vergi Dairesi Otomasyon Projesi'nde (VEDOP) banka hesaplarının bulunmadığını kaydetti. Unakıtan, ''VEDOP'ta banka hesapları asla yoktur. VEDOP'a girmiş olan bir adam, birisinin banka hesabını göremez. Çünkü yoktur'' diye konuştu.

CENAZEDEN VERGİ ALINMASINA TEBLİĞLE DÜZENLEME

CHP milletvekilleri, yurtdışından gelen cenazeler nedeniyle gümrükte düzenlenen belgelerin damga vergisinden muaf olması için önerge verdi.

Maliye Bakanı Unakıtan, önergeye gerek olmadığı, sorunu tebliğle çözecekleri söyledi.

CHP'li üyeler, bunun üzerine önergeyi geri çekti.

TARTIŞMA

CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, vergi iadesinin kaldırılarak, yerine getirilecek uygulamayla memurların yüzde 60'dan fazlasının daha düşük bir gelir elde edeceğini ileri sürdü. Unakıtan'ın komisyona yanlış bilgi verdiğini, Maliye Bakanlığı Müsteşarının da bu duruma müdahale etmediğini öne süren Kumkumoğlu, bürokratların, komisyona doğru bilgi vermesi gerektiğini söyledi.

Unakıtan, Kumkumoğlu'ndan sözlerini geri almasını istedi. Kimseyi kandırmadıklarını, verilen bilgilerin 90 kez hesapladığını anlatan Unakıtan, asgari geçim indirimiyle ilgili eleştirilere, ''Milletin hayrına diye bir düzenleme getiriyoruz. Siyasi hesabını biz vereceğiz'' karşılığını verdi.

Milletvekillerinin muhatabının bürokratlar değil kendisi olduğunu ifade eden Unakıtan, ''Bir insanın milletvekili olması bürokrata hakaret etme hakkı vermez. Milletvekili oldunuz diye, gökten zembille mi indiniz?'' diye konuştu.

Tekrar söz alan Kumkumoğlu, asgari geçim indiriminden sonra bir komiserin, binbaşının, genel müdür yardımcısının gelirinin ne olacağının belirtilmemesini eleştirerek, ''Burada samimi bir ortam yok. Sayın bakanın yaptığı yanlıştır. İşin olumlu tarafını komisyon gündemine getiriyor, olumsuz kısmını gözden kaçırıyor'' dedi.

Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, yeni uygulamanın özellikle kamu kesiminde çalışanların yüzde 99'u açısından lehe sonuç doğuracağını öne sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber