Tüketici hakem heyetleri karar alamıyor

Tüketici bilgi sistemindeki sorunlar ne zaman bitecek?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Şubat 2017 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tüketici hakem heyetleri karar alamıyor

Bilindiği üzere, Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS), 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında yer alan iş ve işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi, tüketicilerin bilgilendirilmesi, tüketici şikayetlerinin tek bir noktadan alınarak uyuşmazlıkların çözümü için tüketici sorunları hakem heyetleri ile tüketici mahkemelerinin karar süreçlerinin birlikte desteklenmesi amacıyla oluşturulan 22 Nisan 2010 tarihinde hizmete açılan bir sistemdir.

Eski adı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olan ancak şimdi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen her il ve ilçe merkezinde bulunan yaklaşık 1010 adet civarı Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'nin gerek birbirlerine yardımcı olmak gerekse tüketicilerin uyuşmazlıkların çözümünü sağlamak için bir internet sayfası oluşturulmuştur. Bu kapsamda, tüketiciler öncelikle www.tüketici.gov.tr ana sayfasında yer alan tüketici şikayetleri butonuna tıklayarak veya doğrudan e-devlet kapısından www.türkiye.gov.tr geçerek TÜBİS'e bağlanabilmekteydi.

Ancak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS)'nin 28/12/2016 tarihinden itibaren tüketici hakem heyetlerine elektronik, mobil ya da ıslak imza zorunluluğu olmadan e- Devlet Kapısı üzerinden başvuru yapabilmesi, fiziki evrak sayısının azalmasına yol açacak yenileme çalışmalarının yapılması, 2010 yılından bu yana bütün hakem heyetlerinin girmiş olduğu kararların yeni sistemde otomatik olarak yer almasının amaçlanması gibi nedenlerle yeni yazılımdan kaynaklı çeşitli sorunlar ortaya çıkmış ve söz konusu sistem ara ara çalışsa da Tüketici Hakem Heyetleri karar alamaz duruma gelmiştir.

Ayrıca; TÜBİS'e ilişkin olarak anılan Bakanlığa ulaşan teknik problemlerin önemli bir bölümüne cevap olması amacıyla TÜBİS ekibi tarafından bir sayfa oluşturulmuş olup, http://tuketici.gtb.gov.tr/piyasa-gozetimi-ve-denetimi/gtbiris/tubissorucevap linkinden yayımlanmıştır. Ancak elle tutulur bir sonuç alınamamıştır. Tüketici Heyetlerinde görev yapan çalışanlar eski sitemden yeni siteme geçişinin alelacele geçildiği düşünmektedirler.

Bu durum yaşadığı sorunların büyük bölümünü tüketici hakem heyetleri ile çözen tüketicilerin mağdur olunmasına yol açmakta olup, Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS)'nin çalışmalarının ivedilikle hızlandırılması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber