'Sıfırcı liseler' istikrarı korudu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Şubat 2007 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerde birçok devlet lisesi 2006 ÖSS'de lisans bölümlerine tek bir öğrencisini bile yerleştiremedi. Bu liseler 2005 ÖSS'de de '0' başarıya imza atmıştı

Ortaöğretim Kurumlarına Göre 2006 Öğrenci Seçme Sınavı Sonuçları kitabı eğitimdeki karanlık tabloyu gözler önüne serdi. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük kentlerde çok sayıda okul tek bir öğrencisini dahi üniversitelerin lisans programlarına yerleştirmeyi başaramadı.

Bazı okulların önceki yıllardaki durumları incelendiğinde ortaya çıkan tablo ise okulların "sıfır başarı"da istikrarlı olduklarını ortaya çıkardı! 2005 ÖSS'de lisans programlarına yerleştirdiği öğrenci sayısı "0" olan bazı okullar 2006'da da kaderlerini yenemedi.

Kapıda kaldılar

2005'te ÖSS'ye giren 111 öğrencisini de lisans programlarına kazandıramayan İstanbul Tuzla Yunus Emre Lisesi'nin, 2006 ÖSS'de 137 öğrencisi aynı kaderi paylaştı. Sınava giren öğrencilerin hiçbirisi lisans programlarına yerleşemedi. 2005 ÖSS'ye Ankara Özünecek Cumhuriyet 75. Yıl Lisesi'nden 67 öğrenci girdi. Hiçbiri dört yıllık fakültelerde öğrenim şansını yakalayamadı. Aynı liseden bir yıl sonra 67 öğrenci daha ÖSS'ye girdi. Sonuç değişmedi.

2006 ÖSS'ye İstanbul Beyoğlu Güner Akın Lisesi'nden 180 öğrenci girdi. 4 yıllık lisans programlarını kazanan öğrenci sayısı "0". Mamak Nahit Menteşe Lisesi'nin 149 öğrencisinden hiçbiri lisans programlarına yerleşemedi. Çeşme Sıdıka Kelami Ertan Lisesi'nden ÖSS'ye giren 93 öğrencinin içinden de tek bir öğrenci 4 yıllık fakülteli olamadı.

'Dengesizlik var'

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Betül Aydın, öğrencinin iyi yetişmesinin pek çok faktöre bağlı olduğunu belirterek, "Verici öğretmenler var. Bir de 'Bu kadar yapabiliyorum' deyip, muhtelif düşük sosyo kültürel seviyeden olan çocuklarla ilgilenmemek, 'Zaten bu çocuklar anlamaz' şeklinde önyargıyla bakmak var" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof Dr. Ali Baykal ise başarısızlığın nedenleri hakkında şöyle konuştu: "Bunun pek çok faktörü var. Çocukların, okulların, müfredatın yetersizliği. Bir kere yarış acımasız. Taleple arz arasında bir dengesizlik var. Ayrıca öğrencinin üzerinde müthiş bir yılgınlık var. Eğitim ÖSS'ye kenetli olduğu için lise yönetimleri de, artık öğretmenleri de işin ucunu bırakmış durumdalar. Onlar da kendilere güvenilmediğini düşünüyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber