İmarzedelere Danıştay müjdesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay bonozedenin zararının tazmin edilmesini onadı

Danıştay 13. Dairesi, İmar Bankasından Devlet İç Borçlanma Senedi alanların hak kaybında SPK ve BDDK'yı sorumlu tutan İdare Mahkemesi kararını onadı.

Danıştay 13. Dairesi, BDDK ve SPK'nın Ankara 10. İdare Mahkemesi kararını temyiz istemini karara bağladı. Her iki kurum, temyiz dilekçelerinde sorumlulukların diğer kuruma ait olduğu yönünde iddialarda bulundu.

SPK'nın temyiz gerekçesinde, kendi menkul kıymetlerini halka arz eden bankalarla sermaye piyasası faaliyetinde bulunan bankaların, sınırlı olarak Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine tabi olduğu belirtildi. Sermaye piyasası kurumu niteliği taşımayan bankaların mevzuata aykırı işlemi olup olmadığını SPK'nın denetleme yetkisi bulunmadığını savunan SPK, denetim yetkisinin BDDK'da olduğunu iddia etti.

BDDK'nın temyiz gerekçesinde ise izinsiz sermaye piyasası faaliyetlerinin durdurulması için gerekli her türlü tedbiri almanın SPK'nın görevleri arasında bulunduğu, bu nedenle hizmet kusurunun SPK'ya ait olması gerektiğini iddia edildi.

Danıştay 13. Dairesi'nin kararında, bankanın yetkisi olmadığı halde 21 Ekim 2002 tarihinden itibaren yoğun bir devlet iç borçlanma senedi satışına başladığı, bunu gazete ve televizyon reklamlarıyla halka duyurduğu anımsatıldı.

İdare mahkemesinin, bankanın izinsiz devlet iç borçlanma senedi sattığının BDDK yetkililerince bilindiği halde herhangi bir önlem alınmadığı, BDDK'nın düzenleyici önlemler alma görevini gereği gibi yerine getirmediği ve tasarruf sahiplerinin hak ve çıkarlarını korumadığı, SPK'nın ise sermaye piyasasını ilgilendiren devlet iç borçlanma senedi satışına engel olmayarak hizmet kusuru bulunduğu yönünde karar verdiği anlatılan kararda, ?her iki kurumun da hizmet kusuru bulunduğunun belirlendiği? ifade edildi.

İdare Mahkemesinin kararında hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilen kararda, temyiz istemlerinin yerinde görülmediği kaydedildi. İdare Mahkemesinin, bir kişinin bankadan satın aldığı 21 bin 547 YTL'lik devlet iç borçlanma senedi bedelinin, BDDK ve SPK tarafından tazmin edilmesi kararı onanmış oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber