SSK'daki soruşturmayı öğrenince devletle pazarlığa girişmişler

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Şubat 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Sigortalar Kurumu'ndaki (SSK) yolsuzluk iddiaları üzerine Emniyet'in üç ay önce başlattığı ve önceki gün 9 kişiyi gözaltına aldığı 'Yama' operasyonunda ilginç bilgilere ulaşıldı.

SSK'yı yaklaşık 1 milyon YTL zarara uğrattığı gerekçesiyle önceki gün gözaltına alınan 9 kişinin telefon görüşmelerinde, SSK'nın ardından Bağ-Kur'u hedef seçtiği tespit edildi. Şirket yetkilileri telefonda, "SSK bitti, Bağ-Kur'a bakalım." demişler

Polis, operasyonda yakalanan şahısların telefon görüşmelerinde, SSK'nın ardından Bağ-Kur'un da zarara uğratılmaya çalışıldığını tespit etti. Telefon kayıtlarında yer alan, "SSK bitti, Bağ-Kur'a bakalım." şeklindeki konuşmalar dikkat çekti. Soruşturmadan haberdar olan medikal firması yetkililerinin, il sağlık müdürlüğüne dilekçe göndererek pazarlık yapmaya çalıştığı da belirlendi. Söz konusu kişilerin, "Dosyaları iade edin, tekrar inceleyelim. 15 bin Yeni Türk Lirası'nı SSK'nın hesabına yatırdık. Geri kalan 185 bin YTL'yi de 20 gün içinde hesaba yatıracağız." teklifinde bulunduğu kayda girdi.

Şirketin bu sayede dosyalardaki sahte belge ve delilleri ortadan kaldırmayı, daha önceden tahsil ettiği 40 dosyanın da deşifre edilmesini engellemeyi hedeflediği öne sürüldü. Başkent Ankara'da başlayan Yama soruşturmasının önümüzdeki günlerde diğer illere de sıçrayacağı belirtiliyor.

SSK müfettişlerinin tespitine göre, SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü, bir medikal firmasının 2006 yılı Ağustos'unda sunduğu 15 hasta dosyasına tıbbi uygunluk vermedi. Ancak, araya giren hatırı sayılır personel şüpheli dosyalara ödeme yapılmasını sağladı. İncelemenin yapıldığı ağustos ayında elebaşı Abdurrahman A. ile SSK İl Müdür Yardımcısı C.Ö. ve hastalık servisi şef vekili L.B. arasında yoğun telefon trafiği olduğu saptandı. Abdurrahman A.'nın bir ay içinde C.Ö.'ye 60'ın üzerinde, L.B.'ye de 20 kez telefon açtığı tespit edildi. Polis üç ay yaptığı teknik takipte elebaşı olduğu öne sürülen medikal şirketi sahibi Abdurrahman A. ile İhsan Z. arasındaki bir görüşmeyi kayda aldı. Buna göre Abdurrahman A., İhsan Z.'ye, "Bu iş artık SSK'da olmaz, Bağ-Kur'da deneyelim." dedi. Gözaltındaki SSK personelinin de elebaşı A. ile kendisini kurum içinde yükseltmesi için görüşmeler yaptığı saptandı.

Soruşturmada SSK görevlileri L.B. ile C.Ö.'nün de mal varlıkları mercek altına alındı. L.B.'nin 5 bin YTL tüketici borcu olduğu ve 2007 model Palio marka araç aldığı tespit edildi. L.B.'nin de sıfır kilometre arabayı geçen yıl ölen babasından kalan altın ve paralardan kendisine düşen payla peşin olarak satın aldığını polise anlattığı belirtiliyor. C.Ö.'nün de Kütahya'nın Dumlupınar ilçesinde müstakil bir ev yaptırdığı belirlendi. C.Ö.'nün sorgusunda, "Arsayı geçen yıl belediyeden satın aldım. Bir müteahhitle evin ekonomik fiyata yapılması için anlaştık. Tamamen kendi imkânlarımla yaptırıyorum. Kimseden rüşvet almadım." dediği öne sürüldü. Sedat Güneç, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber