Faturana sahip çık: Mantar gibi çoğalan fatura ödeme merkezlerinin çoğu yasal değil

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 09 Şubat 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin her yerinde mantar gibi çoğalan fatura ödeme merkezlerinin çoğu yasal değil. İsimleri kullanılan kurumlar, abonelerine 'Para kaptırmayın' diyor

Hemen her gün alışveriş merkezlerine veya köşe başlarına 'Fatura Ödeme Merkezi' ya da 'Otomatik Vezne' gibi isimlerle yeni işyerleri açılıyor. Buralarda, bir bilgisayarla tüm kurumların faturaları tahsil ediliyor. İlk bakışta kolaylıkmış gibi görünen bu durum, aslında inanılmaz bir yasadışılığın önünü açıyor. Çünkü bunların küçük bir kısmı bankalarla anlaşmalı olarak çalışırken, büyük bölümü kendi hazırladıkları programlarla internet üzerinden tahsilat yapıyor. Faturaları tahsil edilen birçok kurum, bu işyerlerini tanımıyor.

BANKA ANLAŞMASI

Bu merkezlerin arasında bazı büyük bankalarla anlaşma yapanlar var. Bu işyerleri, bankalara belli bir teminat ücreti yatırıyor ve banka adına tahsilat yapıyor. Bunlar anlaşmalı oldukları bankanın pos makinesine sahip oluyorlar ve resmi makbuz veriyorlar.

Bu merkezlerin de kurumlara direkt tahsilat yapma yetkileri yok. Ancak banka aracılığı ile bu tahsilatlar yapılabiliyor. Bu şekilde anlaşma yapmadan çalışanlar ise tüketiciler için tehlike oluşturuyor. Çünkü bunlar izin almadan kurumların tabelalarını asıyor ve o kurum adına para topluyor. Bu hizmet karşılığında da her bir faturadan 3 YTL'ye kadar para alıyor.

GEÇERSİZ BELGE

Bu tür fatura ödeme merkezleri, faturaları şahsi hesaplarına yatırdıkları paralarla ödüyor. Müşteriden ise parayı peşin alıyor. Ödeme karşılığında, vatandaşa makbuz olarak 'fatura ödemesi talimat sözleşmesi' adı altında bir belge veriliyor. Bu belgenin kurum nezdinde hiçbir geçerliliği bulunmuyor. Kendilerine 'danışmanlık firması' adını veren bazı işyerleri de doğrudan bu işi yapıyor.

Bu arada, tarihi geçmiş faturaları da yatırdıklarını iddia eden bu kurumların bunu nasıl başardıkları da meçhul. Çünkü örneğin İstanbul'da BEDAŞ'a günü geçmiş faturaları internetten yatırmak mümkün olmuyor. Bu konuda her gün yüzlerce insan elektriği ya da suyu kesildiği için kurumlara başvuruyor ama netice alamıyor. Çünkü hiçbir kurum bu tür ödemeleri kabul etmiyor. Yetkililer, vatandaşları dikkatli olmaya çağrıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber