Erdoğan, Meclisi fesih yetkisini kullanır mı?

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum: Cumhurbaşkanı'na Meclis'in feshi değil, seçimlerin birlikte yenilenmesi hakkı veriliyor

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 10 Şubat 2017 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, katıldığı canlı yayında gündemin en önemli konularından birisi olan Başkanlık anayasası referandumuna ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Uçum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'i fesih yetkisiyle ilgili olarak çarpıcı tespitler yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan özelinde konuşan Uçum, referandum geçtikten sonra Erdoğan'ın seçilmesi halinde iki dönemi olabileceğine dikkat çekti.

MECLİSİ FESİH ETMENİN SONUÇLARI CUMHURBAŞKANININ LEHİNE DEĞİL

İlk dönemde Meclis'i fesih etme yetkisinin kullanılması halinde iki risk olduğunu belirten Uçum bu riskleri şu şekilde açıkladı:

Diyelimki 2. yılınızdasınız Meclisi fesih etme yetkisini kullandınız. Kalan 3 yıllık dönemden vazgeçiyorsunuz. Bu siyasi bedeli 3 yıl daha Cumhurbaşkanlığı yapma imkanından vazgeçiyorsunuz.

Bir de bunun seçilmeme riski var. Seçime gitme zarureti olduğu için seçilip seçilememe riskini göze alıyorsunuz..

CUMHURBAŞKANI İKİNCİ DÖNEMİNDE BU YETKİYİ KULLANIRSA

Uçum: gelelim ikinci döneme. Cumhurbaşkanı 2. döneminde bu yetkiyi kullanırsa!

Gazeteci: En fazla kaygı duyulan da bu. 3. defa uzatır mı?

Uçum: Bundan kaygı duyulmasın, çünkü Cumhurbaşkanı yetki kullanırsa aday olamıyor. Yani o yetkiyi kullanan Cumhurbaşkanı evine gidip oturuyor. Şimdi hangi aklı başındaki Cumhurbaşkanı çok ciddi bir siyasi kriz çıkmazsa, bu yetkiyi kullanır? İlk döneminde kullandığında kalan süresinden feragat ediyor ve seçilip seçilmeme riski var. İkinci döneminde kullandığında ise aday dahi olamıyor. Çünkü yetkiyi kullanırsa 2. dönemini tamamlamış sayılıyor. Bu yetki olan bir yetki mi? Bu yetki Cumhurbaşkanı bakımından istisnai bir yetki. Ve ancak çok ciddi bir kriz çıkması durumunda yukarıda bahsettiğim riskler göğüslenerek kullanılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber