Hazine'de işe yaramadan yatan hisse senetleri Varlık fonuyla anlam bulacak

AK Parti Mersin İl Danışma Meclisi Toplantısında konuşan Nurettin Canikli: Onların finansman yönetiminden anladığı IMF'den borç almak, ondan sonra da onu ödemek için çırpınmak. Bir tarafta 100 milyarlarca dolar kıymetindeki iktisadi kuruluşlarımız duruyor, yatıyor, onların hisse senetleri hazinede yatıyor. Diğer taraftan da yatırım, büyüme, kalkınma için neye ihtiyacımız var, finansmana. Bu zamana kadar kullanılmayan varlıklarımızı, Türkiye Varlık Fonu altında topluyoruz. Onlar üzerinden bir kredili alan oluşturuyoruz, 100 milyarlarca dolar kaynak sağlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Şubat 2017 00:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hazine'de işe yaramadan yatan hisse senetleri Varlık fonuyla anlam bulacak

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen AK Parti Mersin İl Danışma Meclisi Toplantısında konuşan Canikli, varlık fonuna dair açıklamalarda bulundu

- "Türkiye'ye Varlık Fonu ile kaynak sağlıyoruz"

Canikli, "Milliyetçilik lafla olmaz, ne yaptığınız önemli. Meydanlar nutuk atmalarla bu toprakları koruyamaz, birlik beraberliği sürdüremezsiniz." diyerek, şöyle konuştu:

"Ekonomiyi her geçen gün daha da ileriye götürmek için çalışmalar yapıyoruz. '2002'den bu yana milli gelirimiz 3 kat arttı, artık yeter.' demiyoruz. Duramayız, daha da ileriye götürmemiz gerekecek. Yeni modeller geliştiriyoruz. En son, Türkiye Varlık Fonu diye, gerçekten savunma sanayinin kalbi nasıl füze sistemleri ve uçaklarsa ekonominin en önemli finansman araçlarından Türkiye Varlık Fonu'nu kurduk. Yine muhalefet, özellikle CHP 'Yapamazsınız, edemezsiniz, başaramazsınız, olmaz, hayır.' sürekli bunları söylüyor. Yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Onların finansman yönetiminden anladığı IMF'den borç almak, ondan sonra da onu ödemek için çırpınmak. Bir tarafta 100 milyarlarca dolar kıymetindeki iktisadi kuruluşlarımız duruyor, yatıyor, onların hisse senetleri hazinede yatıyor. Diğer taraftan da yatırım, büyüme, kalkınma için neye ihtiyacımız var, finansmana. Bu zamana kadar kullanılmayan varlıklarımızı, Türkiye Varlık Fonu altında topluyoruz. Onlar üzerinden bir kredili alan oluşturuyoruz, 100 milyarlarca dolar kaynak sağlıyoruz. Çok büyük kaynak gerektiren savunma sanayi ürünleri için, uçak için, uzay sanayi için, şehir hastaneleri için, onların finansmanı için kaynak sağlıyoruz. 10-20 yılda amorti edilen, yatırılan parayı daha sonra geriye döndüren, ekonomiye katkı sağlayan büyük yatırımlar."

- "Ziraat Bankası eskisi gibi denetlenecek"

Canikli, Ziraat Bankasının, Türkiye Varlık Fonu'na aktardıkları varlıklardan bir tanesi olduğunu belirterek, bu konudaki tartışmalarla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

"Diyorlar ki 'Artık bundan sonra Ziraat Bankası denetimsiz kalacak.' Yalan, kuyruklu yalan. Kuyruklu kuyruksuz yalan. Fona devredilmeden önce Ziraat Bankası hangi usulle denetleniyorsa kimler tarafından denetleniyorsa aynı şekilde denetlenmeye devam edecek. Sayıştay denetimi sürecek. Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesi, denetimde sıkıntı veya zafiyet ortaya çıkarmayacak. Bir yalan üzerinden yorum yapıyor, milletin kafasını karıştırmaya çalışıyor. Doğru değil, sadece el değiştiren şu, Ziraat Bankasının hisse senedi şu anda Hazinede, o Türkiye Varlık Fonu tarafından yönetilmeye başlanacak. Türkiye Varlık Fonu da devletin, Hazinenin, değişen bir şey yok aslında ama biz onun üzerinden 100 milyarlarca dolar kaynak oluşturacağız."

Canikli, oluşturacakları kaynağa talep de olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Körfez sermayesi büyük oranda gelişmiş Avrupa ülkelerinde, Amerika'da yatırım yapıyor. Paraları orada, fazla paraları, petrol fazlası dolarlar hep orada. Son yıllarda onların da sıkıntıları var, rahatsızlıklar var. O paralara o hükümetler el koyuyor, bunlar basına yansımıyor. Şimdi onlar da paralarını rahatlıkla yatırım yapabilecekleri, güvenli limanlar, ülkeler, ekonomiler arıyorlar ve bu özelliği, o ülkelerin alternatifi olarak sağlayabilecek tek bir ülke var, Türkiye. Böyle bir durum var, talep var. Para gelmek istiyor ama yatırım yapıldığında, Türkiye'ye geldiğinde o paraların heba edilmeyeceğinden emin olmak istiyor. Yarın parasını alıp götürmek isterse orada bir engel çıkmayacağından, bir problem yaşamayacağından emin olmak istiyor, o da doğal, hakkıdır."

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Bir kaç aydan beri uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisine yönelik haksız saldırıları söz konusu oldu. Evet saldırı kelimesini bilerek kullanıyorum. Bu alandan sorumlu bir bakan olarak bilerek kullanıyorum." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber