Kredi kartı aidatları konusunda tüketici mahkemeleri emsal mi?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Şubat 2007 18:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankaların kredi kartlarından aldıkları aidat ücretleri konusunda tüketici mahkemelerinin verdikleri kararlara bankaların nasıl tavır takınacakları masaya yatırılacak.

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, bankaların kredi kartlarından aldıkları aidat ücretleri konusundaki mahkeme kararları ile ilgili olarak, ''Tüketici mahkemelerinin verdiği kararlar, Yargıtay kararı olmadığı için emsal teşkil etmiyor'' dedi.

Yarın yapılacak olan ''Tüketici Hakları'' konulu konferansa katılmak üzere Aydın'a gelen Çakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankaların altı aylık ya da yıllık olarak kredi kartlarından aldıkları aidat ücretleri karşılığında hiç bir hizmet vermediğini ve bu nedenle alınan ücretlerin haksız şart olduğunu söyledi. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun sözleşmelerdeki haksız şartlar başlıklı altıncı maddesinde, ''Haksız şart içeren sözleşmeler geçersizdir'' ibaresinin bulunduğunu anımsatan Çakar, ''Bankaların sözleşmelerinde ister yazılsın, ister yazılmasın bu durum haksız bir şart olduğundan geçersizdir'' diye konuştu.

Konuyla ilgili olarak bazı tüketici mahkemelerinin tüketici lehine vermiş olduğu kararlar bulunduğunun altını çizen Çakar, şöyle konuştu: ''Tüketici mahkemelerinin verdiği kararlar, Yargıtay kararı olmadığı için emsal teşkil etmiyor. O nedenle herkesin bu konuda tek tek girişimde bulunması gerekiyor.

En güzeli bu kararın bir Yargıtay kararı haline dönmesidir. Zaman zaman bankalardan tüketicilerin cep telefonlarına, akıllarını karıştırıcı 'Bu parayı alırız, bir şey yapamazsınız' gibi mesajlar geliyor. Tüketicilerde haklarını bilmedikleri için, bu şekilde bankalar tüketicileri engelleyebiliyorlar. Hiç bir şekilde bankaların bu gibi olumsuz hareketlerine aldırmasınlar.''

HAK ARAYAN İNSAN SAYISI ARTIYOR-

Çakar, Türkiye'deki tüketici hareketinin henüz daha 20 yılını bile doldurmadığını, buna karşın her geçen gün hak arayan insan sayısında artış yaşandığını vurgulayarak, ''Türkiye'de bir bilinçlenme süreci yaşanıyor. Gittikçe bilinçlenme artıyor. Tam anlamıyla batıda olduğu gibi olduğu söylenemez. Batı'da bu hareketin 100 yıllık bir geçmişi var. Bizimde dileğimiz biran önce bunu hızlandırmaktır. O nedenle vatandaşlarımızdan tüketici derneklerine sahip çıkmalarını ve üye olmalarını istiyoruz'' dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber