Bir kişiye iş verene, faizsiz kredi var

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Şubat 2007 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin en büyük sorunu olan işsizliğin çözümünde dev bir adım atılıyor. Bir kişiyi işe alan işletmeye, KOSGEB tarafından kredi verilecek. Verilecek kredinin şartları çok cazip.

Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan işsizliğe çözüm yolunda dev bir adım atılıyor. Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), bir kişiye istihdam sağlayan iş yerine 20 bin Yeni Türk Lirası faizsiz kredi verecek.

Bu yıl geçerli olacak istihdam kredileri ile 10 bin kişinin işe yerleştirilmesi hedefleniyor. Proje için ihtiyaç duyulması halinde Hazine'den destek alınacak. 'Türkiye'nin 2007'deki esas gündemi seçim değil geçim olacak.' diyen KOSGEB Başkan Vekili Bayram Mecit, işsizliğin önünü alacaklarını ifade ediyor. Kurum, son üç yılda 10 bin işletmeye 1,2 milyar Yeni Türk Lirası kredi kullandırdı.

2007'de Küçük ve Orta Boy İşletmelere (KOBİ), çeşitli kurum ve kuruluşlardan yaklaşık 1 milyar YTL destek gelmesi bekleniyor. Örneğin KOSGEB, bu yıl 222 milyon YTL olan bütçesinin 165 milyonunu KOBİ'lere dağıtacak. KOSGEB Başkan Vekili Bayram Mecit, "Önümüzdeki yıllar KOBİ'ler için çok önemli hale geldi. İşletmelere finansman ve ihracat için verilecek teşvikler, ihracat ve istihdam artışında çarpan etkisi yapacaktır." diyor.

100 bin YTL 12 ayda ödenecek

5 milyon kişinin işsiz dolaştığını dile getiren Mecit, iş sahası açmak için 35 milyar dolar yatırım gerektiğine vurgu yapıyor. Projenin ilk uygulaması, Eylül 2005 ile Mayıs 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilmişti. Başkan Vekili, bu kredilerle dokuz ayda toplam 4 bin kişiye iş imkânı sağlandığını söylüyor. Yeni projede en fazla 100 bin YTL kredi kullanacak işletmelerin bu parayı 12 ayda geri ödemesi planlanıyor. Mecit, bu sürenin uzayabileceğini bildiriyor.

Bunun yanında ihracatçıyı desteklemek için 'KOBİ İhracat Kredisi' de vermeye başlayacaklarını vurgulayan Bayram Mecit, yaklaşık 3 bin 100 işletmeye 260 milyon YTL kredi kullandırmayı düşündüklerini açıklıyor. Diğer yandan yeni bir paketle köy kapsamındaki yaklaşık 50 ilin kredi desteklerinin yüzde 20 artırılması öngörülüyor. Mecit, önümüzdeki günlerde sektörel desteklere gidilebileceğinin de müjdesini veriyor. Bu konuda TOBB'la ihtiyaç duyulan sektörlere kredi verebilmek için altyapı çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Mecit, her yıl 3 sektörü projeden yararlandıracaklarını söylüyor. Yeni çalışmaların 2007 Kasım'ında düzenlenecek KOBİ şûrasında ele alınacağını aktaran Başkan Vekili, 2008'de de ihtiyacı olan sektörler için yeni projeler geliştirebileceklerini ifade ediyor.

Teşvikte öncelik gıdaya

Türkiye'de ekonomik büyüme 2003 ve 2004 yıllarında beklenenden fazla oldu. Bu artış, verimlilikle açıklandı. Verimlilik ise, ücretlerin düşüklüğüne ve istihdamı artırmadan iş hacmini artırabilme becerisine bağlandı. KOSGEB, Ar-Ge, Girişimciliği Geliştirme ve Bölgesel Kalkınma gibi destek programlarıyla toplam 8 bin 355 işletmeye 150 milyon YTL kredi kullandırmayı planlıyor. Mecit, "Gıda sektörü AB normlarına uygun modern teknoloji içeriyor. Bu nedenle desteklemeye en uygun alan olarak gıda sektörünü seçtik. Yeni makine alan gıda firmalarına sıfır faizli 24 aylık kredi verilecek." diyerek, bu sektörde başarıya ulaşmaları halinde yeni sektörlere de yöneleceklerini aktarıyor.

Deri sektörü destekleniyor

KOSGEB, dericilerin OSB'lere taşınması için sıfır faizli kredi verecek. Deri sektörünün AB'ye ve çevre kriterlerine uygun hale gelmesini isteyen her işletmeye 24 aylık 100 bin YTL faizsiz kredi öngörülüyor. Yaklaşık 10 bin işletmeye de 50 milyon YTL sıfır faizli e-KOBİ bilişim kredisi desteği sağlayacak olan KOSGEB, e-imza uygulamasına geçmek isteyen 25 bin işletmeye ise geri ödemesiz destek vermeye başlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber