'Türk kızı isteği'ne bürokrat tepkisi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Şubat 2007 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazinolarda çalıştıracak yabancı kadın bulamayan işletmelerin, Türk kızları için İş Kurumu'na başvurması bürokratları kızdırdı.

Gazinocular ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasındaki "yabancı kadın" kavgası Meclis'e taşındı... Gazinolarda çalıştıracak "yabancı kadın" bulamayan işletmeler, çalıştırmak amacıyla 20-25 yaş arasında Türk kızları bulmak için Türkiye İş Kurumu'na resmi başvuruda bulundu. Talep Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarını kızdırdı. Bakanlıkça TBMM'ye sunulan Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun'da değişiklik öngören düzenlemeye göre, gazinolar "yabancı kadın" çalıştıramayacak. TBMM Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nca kabul edilen metne göre, çalıştırılan personelin miktarı toplam personelin yüzde 10'unu geçemeyecek. Bu oran Çalışma Bakanlığı'nın talebiyle yüzde 20 artırılabilecek.

'FUHUŞU TETİKLEYECEK'

Bu yaklaşımı "Türkiye'de işsizlik varken, yabancıların bu tip yerlerde istihdam edilmesine engel olmak" diye yorumlayan gazinocular, 20-25 yaş arasında çalışacak Türk kızı bulmak için İş Kurumu'na başvurduklarını bildirdi. Gazinocular, 3 aydır yaptıkları başvuruların değerlendirmeye alınmadığını söyledi. 46 turizm işletmesinin bağlı olduğu Türkiye Eğlence Yerleri İşverenler Sendikası (TEYİS) avukatı Serdar Kıran da, bakanlık bürokratlarının "Türk kızı" talebine tepki gösterdiğini kaydederek şunları söyledi: "Çalışma Bakanı'nın inisiyatifi de yüzde 20 olsa dahi bu en fazla 4 yabancı demek oluyor. Yani 'getirmeyin' demek istiyorlar. Taslağın yasalaşması halinde yabancı uyruklu çalışanlar fuhuşa bile sürüklenebilecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber