Vetolu Dernekler Yasası'na düzenleme

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Şubat 2007 10:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Anayasa Mahkemesi'nin yürürlüğünü durduğu Dernekler Yasası'nın "derneklerin siyasi partilere yurt dışından yapılan maddi yardımları aktarma yetkisi veren" maddesi, Hükümetin hazırladığı tasarıyla yeniden İçişleri Komisyonu'nun gündemine gelecek.

27 maddeden oluşan ve Hükümetin yeniden düzenlediği "Dernekler Kanunu" tasarısı, TBMM İçişleri Komisyonu'nda ele alınacak. Hükümetin, yaptığı yeni düzenlemeyle özellikle dernek ve üyeleri arasında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların önlenmesi, derneklere verilecek hizmetin etkin ve verimli olarak yürütülmesi, istismarların önlenerek sivil toplum örgütlerine güvenin artırılması amaçlanıyor.

DERNEKLER ARACI OLAMAYACAK

Anayasa mahkemesi'nin, "Yurt dışından siyasi partilere yapılan para yardımlarını" düzenleyen maddeyi iptal etmesi üzerine, Hükümet'in yeniden hazırladığı tasarı; tüzel kişilerin derneklerde temsil edilmesine açıklık getirilmesi, yurt dışından alınan yardımların dernek, vakıf, işçi, işveren ve kamu görevlileri sendikaları ile mesleki kuruluşlara aktarılmasının engellenmesini öngörüyor.

Tasarıyla; derneklere ait tutulması zorunlu defterlerin saklanma süresi ve bu belgelerin kaybedilmesi halinde mahkemeden zayi belgesi alınması, yönetim ve denetleme kurulu üyelerine verilecek ücretin dernek üye sayısının yüz kişiden fazla olması şartı getiriliyor. Yapılan yeni düzenlemeyle, dernek tüzükleri Bakanlar Kurulu'nca onaylanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber