Bor karışımlı yakıt tasarruf sağlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Şubat 2007 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de bir oto tamircisinin 25 yıllık çalışma sonucu geliştirdiği ve patentini aldığı bor yakıt tasarruf sistemiyle, yakıt tasarrufu sağladığı iddia edildi.

Karabağlar semtinde bulunan Mercan Otomotiv'in sahibi Ahmet Tok, yaptığı açıklamada, borun hidrojen taşıyıcı özelliğinden yararlanarak geliştirdiği sistemin otomobillerde şehir içinde yüzde 25-30, şehirler arasında yüzde 40-50 arasında yakıt tasarrufu sağladığını iddia etti.

61 yaşındaki Tok, 20 yaşından bu yana oto tamirciliği yaptığını, 1986 yılında araçların daha az yakıt harcaması konusunda araştırmalara başladığını, değişik sektörlerde kullanılan borla yaptığı denemeler sonrası 2001 yılında ilk sistemi ürettiğini söyledi.

?Turbo Bor Yakıt Tasarruf Sistemleri? adıyla patent altına alınan sistemi zaman içinde geliştirmeye devam ettiğini dile getiren Tok, halen ülke çapındaki 9 ilde bayilik verdiği şirketlerin sistemi araçlara uyguladığını kaydetti.

Tüm araçların aldığı yakıtın yüzde 30-40'lık bölümünü yakmadan çiğ olarak egzozdan attığını iddia eden Tok, bor içeren kimyasal bir karışım yardımıyla motorun yanma odasına taşınan hidrojenin, yakıtın tamamının yakılmasını sağladığını savundu.

Hidrojenin yanma odasındaki ısıyı da düşürdüğünü öne süren Tok, şu bilgileri verdi: ?Şu anda sadece benzinli ve LPG'li araçlar üzerinde uyguladığımız sistem sayesinde motora giren tüm yakıt yakılıyor. Motor performansının artmasıyla birlikte yakıt tasarrufunu da getiren sistem, aşınmayı da azalttığı için motor ömrünü uzatıyor, yakılamayan yakıtın siboplarda kurum yapmasının önüne geçiliyor. Buji platinleri, egzoz gibi parçaların değiştirme süreleriyle yağ periyotunu uzatıyor. Düşük devirde yüksek viteste kullanım imkanı sunduğu için sürüş konforunu artırıyor.?

KÜRESEL ISINMA

Sistemin egzoz emisyonunu yaklaşık yüzde 30 oranında düşürmesi nedeniyle çevre dostu olduğunu ileri süren Tok, tüm araçlarda uygulanması halinde benzinli motorlardan kaynaklanan hava kirliliğinin önemli oranda azalacağını savundu. BM'nin açıkladığı küresel ısınma raporuyla atmosfere yüksek oranda karbonmonoksit salan otomobil ve ciplerin tekrar gündeme geldiğini dile getiren Tok, bor yakıt sisteminin araca uygulandıktan hemen sonra gaz emisyonunu düşürdüğünün test edilebileceğini dile getirdi.

Sistemin araçlara karoseri üzerinde tahribat yapmadan 30 dakikada uygulandığını, istenirse çıkarılabildiğini ifade eden Tok, ?Sistem motora zarar veren bir bileşim içermiyor. Uygulamada en önemli nokta, yanma odasına verilen karışım miktarını belirleyen vana ayarıdır. Vananın sonuna kadar açılması halinde pistonlar zarar görebilir ancak bu durum ancak bilinçli olarak yapılabilir? dedi.

Plastik kap, vana ve bağlantı elemanlarından oluşan kitin KDV hariç 180 YTL'ye ve ortalama 2 bin 500 km yeterli olan kimyasal karışımın ise 25 YTL'den satıldığını dile getiren Tok, karışımın içme suyu ile karıştırılarak uygulandığını ifade etti. LPG'nin montaj ve ruhsat bedelinin 1-2 bin YTL arasında olduğuna dikkat çeken Tok, ?Özellikle aile araçlarında LPG, yüksek amortisman bedeli nedeniyle tasarruf sağlayamıyor. Bu tip araçlarda maliyeti, pratik kullanımı ve performans avantajı nedeniyle artık bizim sistemimiz tercih ediliyor. Sistem, LPG'li araçların performans kaybı, motorun aşırı ısınması ve koku gibi dezavantajlarını da ortadan kaldırabiliyor? diye konuştu.

DİZEL ARAÇLAR İÇİN

Sistemle ilgili bazı büyük otomotiv şirketleri tarafından teklifler geldiğini ancak kabul etmediğini ileri süren Tok, büyük bir şirketin sistemi çok daha yüksek fiyatlarla satışa sunacağını, bunun da buluşunun başarısını düşüreceğini öne sürdü. Sistemin uygulandığı araç sayısının hızla arttığını belirten Tok, yakın gelecekte sistemin ihracatını da planladıklarını belirtti.

Sistemin dizel motorlara uygulanması konusunda yürüttükleri çalışmanın sonuçlandığını da kaydeden Ahmet Tok, ?Özellikle kamyon, TIR ve otobüslerde yakıt tasarrufu sağlayacak yeni ürünümüz bu araçların çevreye verdikleri zararı da önemli oranda azaltacak. Bazı dizel otomobilleri uyguladığımız sistemin son denemelerinin ardından kısa bir süre içinde piyasaya sunacağız? diye konuştu. Tok, yakıt tasarrufu sağladığı iddia edilen bir çok sistemle araç sahiplerinin aldatıldığını ve insanların bu çalışmalara güveninin sarsıldığını da kaydederek, ?Tüketiciye ürünü verirken tasarruf sağlamadığı veya beğenmediği taktirde geri alma garantisini veriyoruz. Şu ana kadar geri almanın tersine kullanıcıların yakınlarına tavsiye etmesiyle satışlarımızın arttığını görüyoruz? dedi.

?LABORATUVAR ORTAMINDA TEST EDİLMELİ?

Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Kuralay ise yanma odası ya da motorun başka bölümlerine enjekte edilen sıvıların tasarruf sağladığı konusunda çeşitli iddiaların ortaya atıldığını söyledi. Yakıt fiyatlarının artmasıyla bu iddiaların da arttığını kaydeden Kuralay, bu tip sistemler üzerinde yaptıkları testlerde yakıt tasarrufunda ciddi bir tasarruf gözleyemediklerini bildirdi. Ahmet Tok tarafından geliştirildiği iddia edilen sistemin laboratuvar ortamında ciddi testlere tabi tutulması gerektiğini dile getiren Kuralay, karayolu üzerinde yapılan testlerin yanıltıcı olabildiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber