İşte ÖSS'de yeni puan hesaplaması

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 13 Şubat 2007 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yıl üniversitelerde 33 bin boş kontenjan kalınca, ÖSYM sistem değiştirdi. İşte lisans programlarına yerleşebilmek için gereken puanlar ve hesaplamalar...

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) üniversiteye yerleştirmede geçen yıl uygulamaya başladığı puan hesaplama yöntemini değiştirdi. Lisans programlarına yerleşmek için geçen yıl birinci bölümdeki testlerin yanı sıra ikinci bölümden de en az iki testten 0.5 net yapma zorunluluğu bu yıl kalktı. Puan hesaplaması için ikinci bölümdeki bir testten 0.5 net yapmak yeterli olacak. Bu hesaplama sistemi puanı hesaplanan öğrenci sayısını artırırken, geçen yıl 33 bine ulaşan lisans programlarındaki kontenjan açığının bu yıl da yaşanmasını önleyecek. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan "Biz üstümüze düşeni yaptık" dedi.

'ADAY SAYISI ARTACAK'

Yarımağan, geçen yıl lisans programlarının büyük oranda boş kalmasının hem yeni ÖSS'den hem öğrencilerin "nasıl olsa yapamam" diyerek 2 bölümü cevaplamamalarından hem de puan hesaplama yönteminden kaynaklandığını söyledi. Yarımağan, "Geçen yıl sınırlı sayıda adaya puan hesapladık. Bu yıl seçenekler fazlalaşacak. Geçen yıl sadece sayısal 2 puanını hesapladığımız bir adayın bu yıl eşit ağırlıklı 2 puanını da matematiğe cevap verdiği için hesaplayacağız. Geçen yıl iki teste birden cevap vermesi şartı vardı. Bu sene onu esnetiyoruz. İlk 4 testten ikisine cevap verenlerin puanını hesapladığımız gibi ikinci kısımda da iki testten birine cevap verenlerin puanını da hesaplayacağız. Bu puanı hesaplanan aday sayısını artıracak" diye konuştu. Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat da geçen yıl 1 milyon 482 bin öğrencinin sınava girmesine rağmen 500 bin öğrencinin puanının hesaplandığını belirtti. Polat, "Havuzda öğrenci sayısı çok az oldu. Bunun sonucunda da lisans programlarında 33 bin boş kontenjan kaldı. Oysa 2005'te puanı hesaplanan öğrenci sayısı 900 bindi. Değişiklik havuzda öğrenci sayısının artmasını sağlayacak ve geçen yılki gibi kontenjan açıkları oluşmasını engelleyecek" diye konuştu. Polat getirilen değişikliğe göre öğrencilerin ikinci bölümden iki testten değil bir testten 0.5 net yapmalarının puanının hesaplanması için yeterli olacağını belirtti.

İşte cevaplama sistemi

Bölüm 1'den sınava girecek ve iki yıllık yüksekokullara yerleşecek öğrenciler: SAY1, EA1, SÖZ1: Herhangi iki testten en az 0.5 net yapmalı. Bölüm 2'den sınava girecek ve lisans programlarına yerleşecek öğrenciler: SAY2, EA2, SÖZ2: Tüm öğrenciler Bölüm 1'den herhangi iki testten en az 0.5 net yapmalı. Ayrıca SAY2'den sınava girenler MAT2 ya da FEN2 testinden en az 0.5 net yapmalı. EA2'den girenler; MAT2 veya Edebiyat-Sosyal testinden en az 0.5 yapmalı. SÖZ2'den girenler; Sosyal Bilgiler2 veya Edebiyat- Sosyal testinden en az 0.5 net yapmalı. DİL: Birinci bölümdeki Türkçe ve Sosyal1 testinden en az 0.5 net yapmalı. Birinci bölüme ek olarak Yabancı Dil testinden en az 0.5 net yapmalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber