OMÜ bünyesinde yapılacak bu müze Türkiye'de bir ilk olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2007 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun ve yöresinde bulunan tatlı sulardan elde edilen balık türlerinin tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Ondokuzmayıs Üniversitesi bünyesinde ''Biyolojik Zenginlikler Müzesi'' kurulacak.

Samsun ve yöresinde bulunan tatlı sulardan elde edilen balık türlerinin tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesinde ''Biyolojik Zenginlikler Müzesi'' kurulması için çalışma başlatıldığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre, OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat ve 3 kişilik bir ekip tarafından yürütülen bir çalışmada Samsun ve yöresindeki tatlı sularda yaşayan balık türlerinin tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla bir çalışma başlatıldı.

''Biyolojik Zenginlikler Müzesi'' adıyla kurulacak müze çalışması hakkında AA muhabirine bilgi veren Prof. Dr. Nazmi Polat, 52 türden 4 bin balığın kurulacak bu müzede sergileneceğini söyledi. Samsun'daki gölet, ırmak, göllerde yakaladıkları tatlı su balıklarını özel cam muhafazalarda sakladıklarını bildiren Polat, şunları kaydetti:

''Samsun'da Biyolojik Zenginlikler Müzesi kurulması için ciddi bir çalışma başlattık. Müzeyi fakültemizin Biyoloji Bölümünde kurmayı planlıyoruz. Samsun'un biyolojik zenginliklerinin yer alacağı bir müze olacak. Bu kapsamda Samsun'daki tatlı sularda yaşayan 19 familyaya ait 52 türden yaklaşık 4 bin balık bu müzede sergilenecek'' Kurulacak müzenin kendi alanında Türkiye'de bir ilk olacağını da belirten Polat, ''Türkiye'de bizim kuracağımız manada bir balık müzesi yok. Aslında müze biyolojik zenginlikler müzesi olacak. Fakat ilk etapta elimizdeki yaklaşık 4 bin balığı sergileyeceğiz'' dedi.

Müzenin aynı zamanda geleceğe de ışık tutacağını anlatan Polat, ''Eskiden Samsun ve yöresinde yılan balıkları vardı. Ondan daha önce ne tür balıklar vardı bilemiyoruz. Yarın da hangi balıklar yok olacak ya da hangi tür balıklar gelişecek. Bütün bunların bilinmesi ve tanıtılması için böyle bir müze kurulmasını önemsiyoruz'' diye konuştu. Biyolojik Zenginlikler Müzesinin Samsun ve üniversite için önemli bir çalışma olduğunu kaydeden Polat, ellerinde bulunan balık türlerinin de önemli bir koleksiyon olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki biyolojik zenginliklerin bilinmesi ve tanınması açısından bu tür müzelerin gerekli olduğuna da dikkat çeken Polat, Fransa, Hollanda İngiltere, Macaristan ve Kanada gibi birçok ülkede benzer tarzda müzelerin bulunduğunu da söyledi. Polat, müze için Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünde özel bir yer tahsis edileceğini, gerekli ödeneklerin sağlanmasının ardından müzenin hayata geçirileceğini bildirdi. Polat, uygun görülmesi halinde müzenin daha sonra kent merkezinde bir başka birime nakledilebileceğini de söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber