Deli Dumrul vergisi hortladı, ödemeyene belediye hizmeti yok

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 14 Şubat 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küçükçekmece Belediyesi tek çöp kaldırmadığı İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 30 bin işletmeye 11 ay önce kestiği '10 yıllık, cezalı Çevre Temizlik Vergisi'ni almak için tekrar harekete geçti. Bölgeden 20 milyon YTL gelir hedefleyen Belediye, cezalı vergileri ödemeyen sanayicinin belediyedeki işlerini askıya aldı.

Küçükçekmece Belediyesi bugüne kadar tek çöp kaldırmadığı İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nden geçmişe dönük 10 yıllık Çevre Temizlik Vergisi alabilmek amacıyla yeniden harekete geçti. 30 bin işletmeye toplam 20 milyon YTL'yi bulan cezalı tahakkuk gönderen belediye, cezaları ödemeyen sanayicilerin belediyedeki işlerini askıya aldı, tapularına ise şerh koymaya başladı. Bugüne kadar özel temizlik şirketlerinden hizmet alan işletmeler, bin ile 5 bin YTL arasında değişen cezalar için Maliye Bakanlığı'na yazı yazdı.

Bölgedeki işletmeler uygulamanın neden tekrar başlatıldığını ve vergi cezaların hangi kritere göre kesildiğini anlayamadıklarını ifade ediyor. İkitelli Demirciler Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren Erk Makine'nin Sahibi Ersin Erk, 20 yıldır hiçbir vergi cezası ödemediğine dikkat çekerek, "Ben maliyetlerini aşağı nasıl çekerim diye kara kara düşünürken bir maliyet daha çıktı. Bu da yetmezmiş gibi cezalı duruma düştük. Belediyede işlerimizi bile görmüyorlar" derken İstanbul Ticaret Odası Demir Çelik Üretici ve Satıcıları Komite Üyesi Okan Erdoğan ise en önemli noktanın hak edilmeyen bir verginin istenmesi olarak yorumladı. "Biz çöpümüzü kendi paramız ile toplattık" diyen Erdoğan, konuyu tekrar İstanbul Ticaret Odası gündemine taşıyacaklarını bildirdi. İkitelli Sanayici ve İşadamları Derneği ( İSİAD )Başkanı Suat Aydın da konunun takipçisi olacaklarını açıkladı.

11 ay önce başlamıştı

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü de konuyu yakın takibe aldı. Maliye Bakanlığı'na bir yazı ile durumu ileten yönetim, şimdi bakanlıktan gelecek yazıyı bekliyor. Küçükçekmece Belediyesi yetkilileri de kendilerine bakanlıktan gelecek yazının kriter olacağını ve bu talimata göre hareket edeceklerini açıklıyor.

Küçükçekmece Belediyesi'nin İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nden vergi toplama çalışması 11 ay önce başlamıştı. Bölgede bulunan 30 bin işletmeye 1995 yılından başlayan Çevre ve Temizlik Vergisi cezası gönderen belediye, gerekçe olarak, İkitelli OSB'nin temizlik çalışmalarını belediyenin üstlendiği açıklamıştı. İşletme başına bin ile 5 bin YTL arasında değişen cezalı vergilerle karşılaşan işletme sahipleri soluğu belediye alarak, yetkililere, bugüne kadar belediyenin temizlik hizmetlerinden en ufak bir destek almadıklarını ve yasa gereği bu vergiden muaf olduklarını ifade etmişlerine rağmen belediyeden olumlu bir yanıt alamamıştı. Referans'ın konuyu gündeme getirmesi ve ardından İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) devreye girmesi ile vergi savaşı askıya alınmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber