'Fotoğraf çekilirken emniyet müdürü ve savcı da oradaydı' haberine çifte yalanlama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Hrant Dink cinayetinin zanlısı Ogün Samast'ın fotoğrafının çekimi sırasında Samsun İl Emniyet Müdürü ve bir savcının da olduğu bilgilerinin doğru olmadığı ifade edildi.

Yazılı açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında dün ve bugün yer alan haberlerde, ''Samast'ın Samsun'da güvenlik güçleri tarafından yakalanması sonrası Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü çay ocağında görüntülerin çekilmesi ve bu görüntülerin basın yayın organlarına dağıtılmasına ilişkin olarak inceleme yapmak üzere görevlendirilen müfettişlerin soruşturmasını tamamladığı ve çay ocağında fotoğraf çekimi sırasında Samsun İl Emniyet Müdürü ile bir savcının da olduğu şeklinde 'doğru olmayan' hususlara yer verildiği'' belirtildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

''Haberlerde ileri sürülen iddiaların gerçeklerle uzaktan yakından bir ilgisi olmadığı gibi müfettişlerin çalışmaları da tamamlanmamıştır.

Müfettişlerin çalışmaları sonuçlanmadığından, kimler hakkında ne gibi cezalar uygulanacağına ilişkin bir öneri de henüz bulunmamaktadır.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi bakımından bu açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.''

SAMSUN CUMHURİYET BAŞSAVCISI YALANLADI

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gökçınar, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin ardından Samsun'da yakalanan zanlı Ogün Samast'ın, Samsun Emniyet Müdürlüğündeki görüntülerin çekildiği mekanda bir Cumhuriyet Savcısının da bulunduğu yönündeki haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Gökçınar, düzenlediği basın toplantısında, Ogün Samast'ın yakalandıktan sonra Samsun Otogarından Samsun Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne getirildiğini belirtti.

Samast'ın suçunu itiraf ettiğinin kendilerine bildirilmesi üzerine ifadesinin alınması için bir Cumhuriyet Savcısını görevlendirdiklerini kaydeden Gökçınar, söz konusu Cumhuriyet Savcısının avukat nezaretinde Ogün Samast'ın ifadesini aldıktan sonra Emniyet Müdürlüğünden ayrıldığını söyledi.

Görüntülerin çekildiği Samsun Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü çay ocağında ilgili savcının kesinlikle bulunmadığını vurgulayan Gökçınar, şunları söyledi:

''Şüphelinin yakalanmasından sonra kendisi Samsun Otogarından alınarak Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne getirilmiştir. Ve şüphelinin suçunu ikrar ettiğini öğrenmemiz üzerine ilgili Cumhuriyet Savcısına gereken talepte bulunarak, kendisinin ikrarının tespiti sağlanmıştır. Bu tespit avukat huzurunda olmuştur. Ancak ve kesinlikle bazı yayın kuruluşlarında ifade edildiği gibi Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü çay ocağına yani kamuoyunca bilinen ve Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturmaya konu edinen Ogün Samast'la çekilen görüntülerin geçtiği mekana ilgili Cumhuriyet Savcısı kesinlikle gitmemiştir. Cumhuriyet Savcısı, şüphelinin avukat huzurunda ikrarını tespit etmesini müteakip Emniyet Müdürlüğünden ayrılmıştır. Şüpheli de havaalanına götürülerek İstanbul'a intikal ettirilmiştir.''

Adı geçen Cumhuriyet Savcısının Fahri Gülay olduğunu açıklayan Gökçınar, ''Cumhuriyet Savcısının kesinlikle çekimler yapıldığı esnada o mekanda olmadığına ilişkin elimizde şu anda açıklayamayacağım deliller de mevcuttur'' dedi.

-''OLAĞANDIŞI HAREKETLER''-

Açıklamanın ardından basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Gökçınar, bir soru üzerine söz konusu görüntülerin kim tarafından ve ne şekilde basın sızdırıldığına ilişkin soruşturmanın devam ettiğini de bildirdi.

Fotoğrafların çekilmesiyle ilgili adı geçen güvenlik görevlilerine daha önceden uyarı yapılıp yapılmadığın ilişkin soru üzerine Gökçınar, ''Kesinlikle o konuda da bilgim yok. Olması da zaten beklenemez. O Fotoğrafların çekilmesi olağandışı hareketler. Olağandışı hareketler yapılmaması konusunda bir uyarı yapılması da beklenemez'' dedi.

-SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR-

Görüntülerin çekildiği mekanda 13 kişi bulunduğu yolundaki haberlerle ilgili olarak ise Gökçınar, şunları söyledi:

''Medyadan takip ettiğim kadarıyla müfettişlerimizin teftişi sırasında o rakamın belirlendiği iddia ediliyor. Bu konuda bizim öyle bir rakama ulaştığımıza dair hiç bir şey söyleyemem. Bizim soruşturmamızın 13 rakamı ile ilgisi yok.''

Gökçınar, görüntülerin sızdırılmasıyla ilgili soru üzerine ise ''O konu bizim soruşturmamızın konusudur. O konuda bilgi vermeye yetkili değilim. Hiç bir şey söyleyemem. Ayrıca ilgili görüntüleri kimin sızdırdığı konusu soruşturmanın sonunda ortaya çıkacak bir konu. Eğer bunu söylersem ben dahil soruşturmanın gizliliğini ihlal etmiş olurum'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber