Baskın seçim için gözler YSK'da

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Şubat 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan'ın 'Seçim öne alınabilir' açıklamasıyla AKP baskın seçimi gündemine aldı. Yüksek Seçim Kurulu 25 yaş ve bağımsız adaylarla ilgili değişikliklerin erken seçimde uygulanıp uygulanmayacağına haftasonu karar verecek

Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce Erdoğan'ın işaretini kilitlenen AKP grubu, diğer yandan 'baskın seçim' senaryolarıyla dalgalanıyor. Erdoğan'ın 'Seçim tarihi birkaç ay öne alınabilir' sözlerinin ardından AKP yöneticileri, Yüksek Seçim Kurulu'nda nabız yokladı.

AKP kulisinin perde arkasında dile getirilen 'B Planı'; Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde kriz yaşanırsa hemen ertesi hafta Meclis kararıyla ülkenin seçim atmosferine sokulması. Geçmiş dönemlerde YSK'nın 45 gün içinde seçim yapabildiğini dikkate alan iktidar, temmuz ortası veya 9 Eylül'de yapılacak bir seçime avantajla girmeyi hesaplıyor. İktidar, ayrıca yıl sonunda Kerkük'te yapılacak referandumla ilgili dış politik gerilimin seçimi etkilemesinden kaçınmak istiyor. Bu seçim takviminin, çiftçinin tarlada bulunduğu ağustos ayına denk gelmemesi, 12 Eylül'de başlayan ramazan ayını da geçmemesi planlanıyor.

YSK KARAR VERECEK

Bu planının önünde iki engel bulunuyor. İktidar, önemli bir seçim vaadi olarak geçen yıl ekim ayında milletvekili seçilme yaşını 25'e düşüren anayasa ve yasa değişikliklerini yaptı. Bağımsız adaylar da partiler gibi birleşik oy pusulasında yer alacak.

Seçim yasalarında değişikliklerin yürürlüğe girdiğinden itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmıyor. Bu durumda, son değişiklikler 20 Ekim'den önceki bir seçimde uygulanamıyor. YSK, bu tartışmaya cumartesi günü nokta koyacak. AKP yönetimi buna göre seçimi ya 4 Kasım'da ya da daha erkene almaya karar verecek.

25 yaş kazanılmış haktır

AKP'deki hukukçu otoritelerin konuyla ilgili görüşleri şöyle:Adalet BakanI Cemil Çiçek: Kanuni açıdan tartışılır, ancak hukuki açıdan uygulanabilir. Çünkü hukukta 'gaye yorumu' vardır. Bu değişikliğin yapılma gayesi 25 yaşını dolduranların milletvekili seçilmesi ve bağımsız adayların birleşik pusulaya girmesi. Bunlar açısından kazanılmış haktır. Dolayısıyla bir kanunla verilen kazanılmış hakkı daha sonra çıkarılan bir kanun ortadan kaldırmaz. Ancak her hukukçunun yorumu farklı olabilir.

Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan: 25 yaşla ilgili düzenleme Anayasa değişikliği olduğu için uygulanabilir. Ancak bunun için de YSK'nın kararına ihtiyaç duyulur. YSK açısından da zor bir karar olur. Seçmen pusulasındaki değişiklik ise her halükarda uygulanmaz. Çünkü açık hüküm var.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu: 25 yaşın uygulanmasında çok tereddüt görmüyorum. Diğeri biraz tereddütlü. Değişikliği yaptığımızda seçime bir seneden fazla süre vardı. Yapılırken böyle bir problem yok. Ama sonradan çıkmış. Biraz tartışmalı. Bütün bunlara YSK karar verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber