Kamu kuruluşları e-imzayı 20 Şubat'ta masaya yatırıyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 15 Şubat 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Referans'ta yer alan e-imza olmadan yapılan işlemlerin geçersiz sayılacağına ilişkin haber üzerine kamu kuruluşları harekete geçti. Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) başkanlığında 20 Şubat Salı günü Maliye ve Adalet bakanlıkları, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Telekomünikasyon Kurulu'nun (TK) katılacağı bir toplantı yapılacak. Bu toplantıda e-imza kullanımında gelinen son nokta, hukuki tartışmalar ve e-imzanın kamu kesiminde nasıl yaygınlaştırılacağı konuşulacak. Toplantıya DPT Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Akça başkanlık yapacak.

Toplantıya katılan kurumlardan Adalet ve Maliye bakanlıkları ile SPK ve SGK internet üzerinden verdikleri işlemlerde e-imza kullanmadıkları gerekçesiyle eleştiri konusu olmuştu. Ancak Maliye Bakanlığı, internet üzerinden sunduğu e-beyanname gibi hizmetleri Vergi Usul Kanunu'na tabi bir şekilde gerçekleştirdiğini ve bu nedenle de e-imzanın olmamasının hukuki bir geçersizlik yaratmadığı görüşünü savunmuştu. Kamu kesiminde e-imza edinilmesi için bugüne kadar 5.2 milyon YTL harcanmasına rağmen sadece 29 kurumdaki 4223 kişiye e-imza sertifikası verildi.

İnternette niteliksiz imza kullanılıyor

Şu anda internet üzerinden yapılan işlemlerin çoğunluğunda şifre ve parola yani niteliksiz imza kullanılıyor. Islak imza ve kimlik bilgisi yerine kullanılabilecek nitelikli imzalar, kamu kesimi için TÜBİTAK'a bağlı Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü'nden (UEKAE) edinilebiliyor. Özel sektör işlemleri için ise şu anda nitelikli imza sertifikası vermekle yetkilendirilen e-Tuğra, e-Güven ve Türktrust şirketlerinden alınabiliyor. Özellikle internet bankacılığında e-imzanın yaygınlaştırılması için devreye Telekomünikasyon Kurulu'nun (TK) girmesi gerektiği belirtildi.

E-imza konusu en son Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in başkanlığında ocak ayının sonunda yapılan E-Dönüşüm İcra Kurulu Toplantısı'nda gündeme gelmişti. E-Dönüşüm İcra Kurulu Toplantısı'nda niteliksiz imza kullanımının yasal delil sayılmadığı ve nitelikli sertifikaya eşdeğer olmadığı konusu tartışılmış ve bunun mükerrer (fazladan) yatırıma neden olduğu belirtilmişti. Kurumlar, e-imzanın yaygınlaştırılması için ne yapılması gerektiği üzerinde çalışma yürütülmesini kararlaştırmışlardı.

İnternet üzerinden e-imza kullanılmadan sunulan kamu işleri

- Ulusal Yargı Ağı Projesi (Adalet Bakanlığı)

- e-Beyanname (Maliye Bakanlığı)

- e-Bildirge (Sosyal Güvenlik Kurumu)

- Kamu Aydınlatma Platformu (SPK)

- Online marka/patent başvuru ve takibi (Türk Patent Enstitüsü)

- Online pasaport başvurusu (Emniyet Genel Müdürlüğü)

- Garanti belgesi başvuru ve takibi (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı)

- KOBİ'lerin destekleme başvuruları, bildirimleri ve takip işlemleri (KOSGEB)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber