Yüksek Denetleme Kurulu'nda usulsüzlük iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Şubat 2007 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Denetleme Kurulu'nda, (YDK) bazı denetçilerin kamu araçlarını şahsi işlerinde kullandığı, kurumda usulsüz ve ruhsatsız lokal işletildiği öne sürüldü. Ayrıca bazı denetçilerin, en fazla 3 yıl denetlemesi gereken kurumları 20-25 yıl denetlediği iddia edildi.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, YDK'da usulsüz bazı uygulamaların bulunduğuna ilişkin şikayeti değerlendirdi.

Şikayette yer alan iddiaların, ?Ciddi, somut bilgi ve belgelere dayandığını? belirten Kamu Görevlileri Etik Kurulu, konunun araştırılarak gereğinin yapılması için Başbakanlığa yazı gönderdi.

Etik Kurulu, şikayet dilekçesini de ekleyerek Başbakanlığa gönderdiği yazıda, iddiaların araştırılarak gereğinin yapılmasını istedi.

AYNI DENETÇİLERLE DENETİM

Kurulun, Başbakanlığa gönderdiği yazının ekinde yer alan şikayet dilekçesinde, YDK'nın denetim kapsamına giren kuruluşların 18 grupla sınıflandırılarak, Yıllık İş Programları doğrultusunda her yıl denetçi görevlendirildiği, sakıncalarından dolayı bir denetçinin bir grupta en fazla 3 yıl görev görev yapılabileceği belirtildi.

Ekipler ve kişilerarası rotasyonun önemi hakkında INTOSAI ve AICPA gibi uluslararası denetim standartlarına işaret edilen dilekçede, bir kurumun uzun süre aynı denetçiler tarafından denetlenmesinin, YDK'nın meslek ve etik kurallarına aykırı olduğu ifade edildi.

Dilekçede, kuruluşla şahsi çıkar ilişkilerine girilmemesinin önemli bir husus olduğu vurgulanarak, 20-25 yıl gibi uzun sürelerle aynı kuruluşların aynı denetçiler tarafından denetlendiği öne sürüldü. YDK'daki 143 denetim görevlisinden 33'ünün, uzun süre aynı kuruluşları denetledikleri iddia edilen dilekçede, şunlar kaydedildi:

?Bu denetim görevlilerinin yıllardan beri denetledikleri kuruluşlarla irtibatlarının kesilememesi; diğer denetçiler gibi 3-5 yıl gibi sürelerle rotasyona tabi tutulamaması hususu, YDK içinde bazı güç odaklarının mevcudiyetini ve etkinliğini ortaya koymaktadır.?

DENETÇİLERİN GÖREVLENDİRİLMELERİ

Dilekçede, Ocak 2007'de yayınlanan ve denetçilerin hangi kuruluşları denetleyeceğinin belirtildiği 2007 yılı Yıllık İş Programında da denetçilerin görevlendirilmeleri konusunda değişen bir şey olmadığı ileri sürüldü.

YDK'nın Küçükesat'ta bulunan lojmanlarının üst katında ise 4 dairenin, duvarlarının yıkılarak birleştirildiği, usulsüz ve ruhsatsız lokal haline getirildiği öne sürüldü.

Lokalin adının bir süre önce ?Eğitim ve Dinlenme Tesisi? olarak değiştirildiği kaydedilen dilekçede, YDK'daki bazı denetçilerin kamu taşıtlarını şahsi işlerinde kullandığı konusundaki iddialara da yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber