'Değişikliğin rejim değişikliği değil, hükümet sistemi değişikliği'

Değişikliğin rejim değişikliği değil, hükümet sistemi değişikliği olduğunu ve Cumhurbaşkanına geniş yetkiler verilmediğini vurgulayan Şentop, "Cumhurbaşkanına biz yeni yetki vermiyoruz, sadece yaptığımız şey Cumhurbaşkanlık ve Başbakanlık makamını birleştiriyoruz.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2017 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Değişikliğin rejim değişikliği değil, hükümet sistemi değişikliği'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, yeni anayasa değişikliğine ilişkin, "Bu değişiklik Türkiye bakımından çok önemli. 1960'dan sonraki darbeler tarihinin en önemli değişikliği ve bir dönemi Türkiye bu değişiklikle kapatacak. Bu değişiklik geçerse, inanıyoruz ki geçecek, geçmezse sadece böyle bir değişiklik ertelenmiş olur. Türkiye en kısa zamanda buna bir kez daha teşebbüs edip yapmak zorundadır. Aksi halde Türkiye'nin yoluna devam edebilmesi mümkün değildir." dedi.

Şentop, Memur-Sen İzmir İl Temsilciliğince Karabağlar Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen "Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi" konulu konferansta, katılımcılara halk oylamasına sunulan anayasa taslağı hakkında bilgi verdi.

AK Parti'nin kuruluşundan bu yana en önemli konularından birisinin "anayasa" olduğunu belirten Şentop, anayasa değişikliğinin yıllarca çeşitli nedenlerden dolayı ertelendiğini söyledi.

Şentop, değişikliğin karşısında yer alanlara bakıldığında, seçim kazanmadan iktidar olmayı başarmış CHP'yi gördüklerine işaret ederek, "Seçim kazanamıyor ama yüksek yerlere kadar CHP'liler çoğunlukta. Seçim kazanamıyor ama ülkeyi onlar yönetiyor arka planda. Bu değişiklikten rahatsız, çünkü seçim kazanmadan ülkeyi yönetmek yok. Yüzde 50'yle kazanırsan ancak hükümet olabilirsin. Rejim değişikliği falan diyorlar, bütün anayasa değişikliklerinde aynı şeyi demişler fazla ciddiye alınmadılar." şeklinde konuştu.

Önerdikleri sistemin hükümeti meclis içi dengelere mal olmaktan çıkardığını dile getiren Şentop, hükümeti doğrudan halkın seçeceğini ve dışarıdan müdahalelere set çekileceğini anlattı.

Değişikliğin rejim değişikliği değil, hükümet sistemi değişikliği olduğunu ve Cumhurbaşkanına geniş yetkiler verilmediğini vurgulayan Şentop, "Cumhurbaşkanına biz yeni yetki vermiyoruz, sadece yaptığımız şey Cumhurbaşkanlık ve Başbakanlık makamını birleştiriyoruz. Daha önce ikisinin imzasıyla olan işleri biz iki makamı da birleştirdiğimiz için sadece Cumhurbaşkanına vermiş oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Dünyada iyi işleyen sistemlerde son kararı hep tek kişinin söylediğine dikkati çeken Şentop, önerdikleri sistemin dünyadaki örneklerle karşılaştırıldığında genel geçer standartlara göre uygun olduğunu söyleyebileceklerini bildirdi.

- "Bu değişiklik Türkiye bakımından çok önemli"

"Rejim elden gidiyor" tartışmalarını yaratanlara önerdikleri sistemin metnini okumalarını tavsiye eden Şentop, şunları kaydetti:

"Biz sahaya indikten ve anlatmaya başladıktan sonra teşkilatlarımız aktif olarak başladı, milletvekillerimiz önümüzdeki haftadan itibaren sahada olacaklar. Bu tür bulanıklıkları, kafa karışıklıklarını aşacak bir tabloyu kısa süre içerisinde sağlayacağız. Bu değişiklik Türkiye bakımından çok önemli. 1960'dan sonraki darbeler tarihinin en önemli değişikliği ve bir dönemi Türkiye bu değişiklikle kapatacak. Bu değişiklik geçerse, inanıyoruz ki geçecek, geçmezse sadece böyle bir değişiklik ertelenmiş olur. Türkiye en kısa zamanda buna bir kez daha teşebbüs edip yapmak zorundadır. Aksi halde Türkiye'nin yoluna devam edebilmesi mümkün değildir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber