İş bırakma eylemi Mardin'i çöp kent yaptı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Şubat 2007 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin Belediyesi'nde çalışan işçilerin, ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle girdikleri iş bırakma eyleminin üçüncü gününde kent merkezi çöplerle doldu.

3 gündür temizlik yapılamayan kentin cadde ve sokaklarında oluşan çöp yığınlarının tarihi kentin geleceğine gölge düşürdüğünü belirten vatandaşlar, toplanmayan çöplere duyarsız kalan Mardin milletvekilleri ve yetkililere tepki gösterdi. Bu sorunun bir an önce çözülmesini isteyen vatandaşlardan Hasan Sancar, işçilerin yıllardan beri biriken alacaklarını almak için eylem yapmalarını haklı bulduğunu, ancak bu eyleme duyarsız kalan yetkilileri ise kınadı.

Mardin Belediyesi'nde çalışan 420 işçinin ücretlerinin ödenmemesi ile sık sık yapılan iş bırakma eyleminin sadece vatandaşın değil, tarih ve turistik kentin de cezalandırıldığını savunan Teker Mahallesi muhtarı Veysi Toparlı, 3 aydan beri mahalle arasında çöp toplanmadığını belirtti. Mardin'in kanayan yarası durumundaki toplanmayan çöplerin turizm sezonu öncesi kente büyük zarar verdiğini söyleyen Toparlı, "Vatandaşı cezalandırmanın bir anlamı yok. Çöp yığınlarının etrafa verdiği zarar kadar vatandaşların da sağlığını tehlikeye girdi. Öğrencilere okula yığınları arasında gitmek zorunda kalıyorlar. Bu anlamda sesiz, duyarsız ve sorumsuz kalan Sivil Toplum Örgütü ve Siyasi parti temsilcilerinin de harekete geçmesini bekliyoruz" dedi

Sokaklardaki çöpte oynayan çocukların hastalandığını belirten 40 yaşındaki Emine Bayar ise, "Çöpümüz temizlenmiyor. Evlerin önü çöp yığınları ile doldu. Çocuklarımızı artık dışarı çıkaramaz olduk. Bu ne biçim iştir. Pislikten ölüp gideceğiz." ifadesini kullandı.

Mardin Mimarlar Odası başkanı Yılmaz Altındağ, kente oluşan çöp yığınları yüzünden Mardin'in tarihine yakışmayan görüntüler ortaya çıktığını söyledi. 7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Mardin'in turizm mevsiminin başladığı bu günlerde belediye ve işçiler arasında yaşanan anlaşmazsızlığın faturasını halk ve esnaf çekeceğini hatırlatan Altındağ, "Sorunun bir an önce çözülmesi gerekir. Aksi taktirde buraya gelen yerli ve yabancı turistler çöp yüzünden kenti terk etmek zorunda kalacak." şeklinde endişelerini dile getirdi.

Mardin'de belediyeden kişi başına alacakları 40 ile 150 bin YTL arasında alacağı bulunan 420 işçi, alacakları ödeninceye kadar 4587 sayılı iş kanunun 34. maddesinden doğan bireysel haklarını kullanarak iş bırakma eylemini başlatmışlardı. Mardin Belediyesi'nden toplam alacakları 21 mlyon YTL'yi bulan belediye işçileri adına Belediye İş Sendikası Başkanı Memduh Öztürk ise alacakları ödeninceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. Öztürk, işçilerin eylemi ve il merkezinde toplanmayan çöplerle ilgili olarak hiçbir milletvekili, sivil toplum örgütü ve siyasi parti il temsilcisinin bir açıklama ve arabuluculuk yapmamasının dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber