Tutuksuz sanık: Bir binbaşı tümgenerali nasıl tehdit eder?

Tutuksuz Sanık İsmail Onur: İbrahim Dede'den bir ses duydum, 'Komutanım konuttan dışarı çıkamazsınız' diye. Avni Paşa, sonra konuta geri girmiş. Hatta ben de şaşırdım, bir binbaşı tümgenerali nasıl tehdit eder, anlayamadım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2017 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tutuksuz sanık:  Bir binbaşı tümgenerali nasıl tehdit eder?

Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince, Yakınca Spor Salonu'nda görülen duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık üstçavuş İsmail Onur Ş, darbe girişimi sırasında nizamiye girişinde nöbetçi olduğunu söyledi.

Nöbetinin sorunsuz geçtiğini ve saat 21.30 sıralarında Yüzbaşı Kemal Keskin'in geldiğini anlatan İsmail Onur Ş, "Bana 'Ordu yönetime el koydu, sorumluluk bende.' dedi. Daha sonra ani müdahale mangasını çağırmamı emretti. Buradan gelen 2 veya 3 askerle bize mevzi aldırdı." diye konuştu.

Keskin'in daha sonra bunun tatbikat olduğu söylediğini aktaran İsmail Onur Ş, bir süre sonra normale döndüklerini kaydetti.

Sanık İsmail Onur Ş, Keskin'in tatbikat tarzı hareketlerinin gece 22.00 sularına kadar devam ettiğini belirterek, kendilerini nizamiye dışında hiçbir yere kımıldatmadığını ve göndermediğini öne sürdü.

O gece saat 22.15'te gri otomobilin sıkıntısız şekilde içeri girdiğini ve aracın sürücüsünün Binbaşı İbrahim Dede olduğunu gördüğünü kaydeden İsmail Onur Ş, ''Dede, daha sonra bulunduğumuz yere gelerek Yüzbaşı Kemal Keskin ile birtakım görüşmeler yaptı. Daha sonra Yüzbaşı Kemal Keskin, 'Kurmay başkanının evini bilen var mı? diye sordu. Ben de refleks olarak bildiğimi söyledim. Daha sonra bana İbrahim Dede'nin arabasına binerek yolu tarif etmemi emretti." beyanında bulundu.

"BİR BİNBAŞI TÜMGENERALİ NASIL TEHDİT EDER?"

İsmail Onur Ş, evi ilk başta bulamadığını ve Dede'nin kendisini azarladığını, daha sonra Angun'un konutuna gittiklerini anlattı.

Sanık, savunmasını şöyle sürdürdü:

''Bizi evin arkasına bıraktı. Kendisi konutun kapısına yöneldi. Daha sonra orada 15 dakika bulundu. Avni Paşa konuttan çıkmış. İbrahim Dede'den bir ses duydum, 'Komutanım konuttan dışarı çıkamazsınız.' diye. Avni Paşa, sonra konuta geri girmiş. Hatta ben de şaşırdım, bir binbaşı tümgenerali nasıl tehdit eder, anlayamadım. Daha sonra bizi toplayarak oradan ayrıldı.''

Bu olaydan sonra orduevine geçtiklerini ve yaklaşık 10 dakika sonra kışlaya döndüklerini belirten İsmail Onur Ş, bu sırada haberleri takip ettiğini ve darbe girişimi olduğunu ilk kez o zaman öğrendiğini savundu.

"MEVZİ AL' DİYE BAĞIRDI"

Bu sırada polis ekiplerinin barikat kurmaya başladığını söyleyen İsmail Onur Ş, ''Akabinde makam araçları geldi. Ardından da Vali Bey geldi. Vali Bey, Kemal Keskin ile konuştu. Ardından Kemal Keskin, 'Mevzi al.' diye bağırdı. Bu bağırtısıyla birlikte askerler kurma kolunu çekti, kendisi de kurma kolunu çekti. Bir el havaya ateş etti." şeklinde konuştu.

Keskin'in sürekli bağırdığını, talimatlar verdiğini öne süren İsmail Onur Ş, "Kemal Keskin askerlere, 'Aslanlarım burası bizim. Buraya kimseyi sokmayacağız. Ordu komutanı kışlamız bizim şerefimiz.' diyordu. Bu sırada çatışmalar başladı. Kesinlikle hiçbir şekilde çatışmaya girmedim. Tek bir kuşun atmadım." ifadelerini kullandı.

MAHMEME BAŞKANI SORU YÖNELTTİ

Mahkeme Başkanı Vedat Koç'un sorularını yanıtlayan İsmail Onur Ş, "Kemal Keskin'i daha önce tanıyor muydun?" demesi üzerine "Hayır, ben bando takımı personeliyim, onlar karargah personeli." diye konuştu.

Malatya Valisi Mustafa Toprak'ın nizamiyeye gelişiyle ilgili soruya ise İsmail Onur Ş, "Ben gelişleri gördüm ama konuşmaları duymadım. (Yüzbaşı Kemal Keskin) Vali ile konuştu, bir dakikalık bir süreç. Birebir diyalog olduğunu olduğu gördüm. Kemal Keskin, 'Mevzi al, mevzi al.' diye bağırdı ve elindeki silahla ateş açtı. Askerlerin nereye ateş açtığına dikkat edemedim. Kemal Keskin ateş açtıktan yarım saat sonra Tuğgeneraller Mustafa Serdar Sevgili ve Zeki Karataş nizamiyeye geldiler ve Kemal Keskin ile görüştüler, ondan sonra ateş başladı. Ne konuştuklarını duymadım, sadece görüyordum." şeklinde yanıt verdi.

Duruşma, sanık savunmalarıyla devam ediyor.


- Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasında dokuzuncu oturum başladı.

Haklarında kamu davası açılan ve aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Huduti, 2. Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun, 7. Ana Jet Üs Komutanı Emin Ayık, 2. Ordu Harekat Destek Yarbaşkanı Zeki Karataş, 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Mustafa Serdar Sevgili, 2. Ordu'da görevli Ersin Yıldırım ile subay ve astsubayların da bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanığın yargılandığı duruşmanın ikinci haftasında da Yakınca Spor Salonu çevresinde alınan yoğun güvenlik önlemleri sürüyor.

Güvenlik görevlilerinin eskortluğu eşliğinde cezaevi araçlarıyla spor salonuna kelepçeli getirilen Huduti, Angun ve Ayık'ın da aralarında bulunduğu 18 tutuklu sanık, jandarma ekiplerince içeri alındı.

Jandarma ekipleri, Karataş ve Sevgili'yi, diğer sanıkların içeri alınmasından sonra salona getirdi. İki sanık diğer sanıklardan ayrı oturtuldu.

Duruşmanın bugünkü oturumunda, Tokat T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan dönemin 2. Ordu Eski Harekat Başkanı Albay Erkan Varol, 2. Ordu Plan Hareket Eski Şube Müdürü Albay Bahadır Erdemli ve eski Binbaşı İbrahim Dede de hazır bulundu.

Diğer tutukluların ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlanacakları öğrenildi.

Tesis girişinde kontrol noktası oluşturup çevrede güvenlik önlemleri alan polis ve özel harekat ekipleri, avukatların yanı sıra tutuksuz sanıklar, sanık yakınları, müştekiler ve izleyicileri X-ray cihazından geçirerek üst araması yaptıktan sonra salona aldı.

Davanın görülmeye başlandığı 7 Mart'tan bu yana aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti ve 2. Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun'un da bulunduğu 36 sanık savunma yaptı.

İDDİANAMEDEN

Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ve Başsavcıvekili Mehmet Badem tarafından hazırlanan, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 165 sayfalık iddianamede, dönemin 2. Ordu Komutanı Huduti, bir numaralı şüpheli olarak yer alıyor.

İddianamede, sanıkların, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'yi görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "FETÖ/PDY üyesi olmak" suçundan da on beşer yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber