'100 kişinin 34'ünün bir girişim fikri var'

YTÜ bünyesindeki Yıldız Teknopark içerisinde yer alan kuluçka merkezlerinde akademisyenler, öğrenciler ve dışarıdan gelen girişimciler teknoloji tabanlı projelerini hayata geçiriyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2017 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'100 kişinin 34'ünün bir girişim fikri var'

ALİ CEVAHİR AKTÜRK

Akademisyenler, öğrenciler ve dışarıdan gelen girişimciler, teknoloji tabanlı projelerini Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) bünyesindeki Yıldız Teknopark içerisinde yer alan kuluçka merkezlerinde hayata geçiriyor.

Yaklaşık 7 bin Ar-Ge çalışanına iş imkanı sağlanan YTÜ Teknopark'ta, 153'ü TÜBİTAK Projesi 210'u Kontratlı Ar-Ge projesi, 51'i Ulusal Destekli Proje ve 12'si Uluslararası proje olmak üzere toplam bin 335 proje başarıyla tamamlandı, 268 buluş ifşa edildi.

YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknoparkların dünyada ilk olarak 1950'lerde Amerika'da ortaya çıktığını, Türkiye'de ise 2001 yılından sonra açılmaya başladığını bildirdi.

"Türkiye'de her 100 kişinin 34'ünde bir girişim fikri var"

Teknoloji tabanlı fikirlere kapılarının açık olduğu belirten Güner, "Türkiye'de her 100 kişinin 34'ünde bir girişim fikri var. Bunların değerlendirilmesi lazım, bunlar değerlendirilirken bizler fikri olanları davet ediyoruz ve fikirlerini dinliyoruz. Eğer uygun bulunursa ücretsiz mekan, internet, alt yapı hizmeti veriyoruz. Böylece o fikirlerin projeye ve ekonomiye çevirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Kuluçkadan çıkan 2 proje"

Makine Mühendisi Erkan Bostancı, YTÜ'de 3. sınıf öğrencisiyken okul kulübünün ismiyle Perpa'da şirket kurduklarını anlatarak, "2012-2013 yılı gibi biz kuluçkalara geldik ve hala devam ediyoruz." dedi.

Bostancı, 2015 yılının Temmuz ayında kuluçka merkezinde başladıkları "Sürüş ve Sürücü Takip Sistemi" projesiyle, sürücülere ait bilgilere ürün sahiplerinin rahatlıkla elde edebileceklerini aktararak, "Bu proje araca takıldığı zaman yerini, hızını alabildiğimiz gibi sürücü aracı hızlı mı kullanmış, viraja hızlı mı girmiş, nerede durduğu gibi verilere ulaşabiliyoruz." diye konuştu.

Metalurji ve Malzeme Mühendisi Fatih Erdolmuş, staj yaptığı dönemde, üretim aşamasında fabrikanın durmasına sebebiyet veren, bakım sürelerini, maliyeti arttıran bir ürün olduğunu ve bu ürünün Türkiye'de üretilmediğini ifade ederek, Avrupa'dan ithal edilen, seramik fabrikalarında körük diye adlandırılan bu ürünün Ar-Ge çalışmalarını Yıldız Teknopark'ta gerçekleştirdiklerini anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber