Üniversite hastaneleri işçi ve esnafa açılıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Şubat 2007 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, yürürlük tarihi 1 Temmuz 2007'ye ertelenen sosyal güvenlik reformu için 'B planı' hazırladı. Üniversite hastanelerine sevksiz başvurabilme olanağından SSK ve Bağ-Kurlular da yararlanabilecek

Hükümet, Anayasa Mahkemesi'nin kısmi iptal kararı nedeniyle yürürlük tarihi 1 Temmuz 2007'ye ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın ikinci kez ertelenmesi olasılığı nedeniyle harekete geçti. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye ve Sağlık bakanlıkları "B planı" hazırladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) koordinasyonunda yürülen çalışmanın amacı sağlık hizmetlerinde norm ve standart birliğini sağlamak. Proje hayata geçtiğinde, SSK ve Bağ-Kurlular ile bu kurumların emeklileri tedavi olanakları daha geniş olan üniversite hastanelerine sevksiz olarak gidebilecekler.

Vaka başına ödeme

Sağlık paketindeki yeni uygulamaların en önemli ayağını, üniversite hastanelerinin tüm sigortalılara sevksiz açılması oluşturacak. SGK'nın teknik çalışmaları ve maliyet analizlerini tamamlamasının ardından, mevcut düzenlemelere göre sadece Emekli Sandığı iştirakçilerine tanınan üniversite hastanelerine sevksiz başvurabilme olanağından SSK ve Bağ-Kurlular da yararlanabilecek.

Uygulama esasları üzerinde çalışmaların sürdüğü plan çerçevesinde ortaya çıkacak maliyet artışı da, "vaka başına ödeme" modeli ile sınırlandırılacak. SGK yetkilileri, hedeflerini "bütün sigortalıların aynı kalitede sağlık hizmeti alması" şeklinde özetlerken uygulamanın bütçeye ek yük getirmeyeceğini belirttiler.

Yetkililer, "Tüm üniversite hastaneleri aynı yoğunlukta çalışmıyor. Bazı üniversite hastaneleri her türlü teknik imkâna ve kapasiteye sahip olduğu halde gelen hasta sayısının az olduğunu kaydediyor. Bu nedenle üniversite hastanelerinin tüm sigortalılara sevksiz açılması görüşü ağırlık kazandı" dedi.

Hacettepe: Kalite düşmez

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen, üniversite hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerden daha az hastaya baktığını, devletin gerçekçi hesaplamalarla bedelini ödemesi koşuluyla uygulamaya sıcak yaklaştıklarını söyledi. Özgen, "Ayakta tedavide paket fiyat da, tüm sigortalılara hizmet verilmesi de sadece ekonomist gözüyle bakılmadan uygulanırsa doğru olur. SSK'lı da Bağ-Kurlu da sevksiz gelirse sağlık kalitesi düşmez" diye konuştu.

Ankara: Hasta azalmıştı

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, ilgili bakanlarla geçen hafta bir araya geldikleri toplantıda üniversite hastanelerinin sorunlarını da konuştuklarını anlattı. Üniversite hastanelerine gelen hasta sayısında dikkat çekici bir azalma olduğunu belirten Aras, şunları söyledi: "Tüm sigortalıların hastanelerimize gelmesi yoğunluk yaratmaz. Öğrencilerimiz nezleden kansere kadar pek çok hastalığa ilişkin eğitim görüyor. Bu nedenle üniversite hastanelerinin birinci basamak sağlık hizmetinde de kullanılmasını istiyoruz. Çalışma, Maliye ve Sağlık bakanlarımıza bu sorunu aktardık. Bu konuda bir proje yürütüldüğünü söylediler."

9 Eylül: Herkes seçebilmeli

9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı da, "hangi sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olursa olsun sigortalıların doktor seçme özgürlüğüne sahip olması gerektiğinin" altını çizerek, "Uygulama başlarsa yine her hastane kendi kapasitesi kadar çalışacak. Hizmet kalitesinin düşmesi söz konusu olmaz" dedi.

Marmara: Ödemeler aksamasın

Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mithat Erenus, uygulamanın hastalar için faydalı olacağını belirterek, "Bizim için olumsuz uygulama değil. Ancak üniversitelerin artan hasta yükü karşısında ayakta durması için para akışı ve ödemeler kesintiye uğramamalı, gerçekçi maliyetler sunulmalı. Kapasitemiz yettiği sürece hastalara bakarız" dedi.

Çalışma Bakanlığı'nın 2006 verilerine göre, SSK şemsiyesi altında 40 milyon kişi, Bağ-Kur şemsiyesi altında da 17 milyon kişi bulunuyor.

Tomografi paket dışı kalacak

Üniversite hastanelerinin tüm sigortalılara sevksiz açılmasının önündeki en büyük engelin sağlık bütçesindeki olası sapma olduğu belirtiliyor. Bu çerçevede Danıştay 5. Daire'nin, "çağdaş tanı ve tedavi araçlarından yararlanmayı engellediği" gerekçesiyle yürütmesini durdurduğu "vaka başına ödeme modeli"nin, eleştiriler dikkate alınarak yenilenmesi üzerinde duruluyor.

Planlamaya göre, sağlık kuruluşları, bazı teşhis giderlerini kalem kalem Maliye Bakanlığı'na bildirmek yerine "ayakta tedavi" kapsamındaki tahlillerde vaka sayısı üzerinden faturalandırma yapacak. Ancak MR ve tomografi gibi görüntüleme hizmetleri bu pakete dahil edilmeyecek.

TTB: Yığılmaya neden olur

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yeni sağlık paketine sıcak bakmadı. TTB Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, üniversite hastanelerinin ciddi bir ekonomik darboğazda bulunduğunu, uygulamanın hastanelerde yığılmaya neden olacağını öne sürdü. Gürsoy, şöyle dedi:

"Kalitesiz hizmet doğuracak 'sürümden kazanma' mantığı, son derece yanlış ve tehlikeli. Üniversiteler son başvuru kurumudur. Üniversiteler aynı zamanda eğitim ve araştırma merkezleridir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber