Bulgaristan, Türkler oy kulanmasın diye işi yavaşlatıyor

Gebze Balkan Türkleri Derneği Başkanı Beyhan Dönmez ise Gebze'de önceki seçimlerde bin 800- 2 bin oy kullanılıyorken bugün bu sayının 900'de kaldığını belirterek, "Tamamen Bulgaristan'dan gelen memurların işi yavaşlatması nedeniyle meydana gelmiş bir durum." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2017 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde sadece 35 sandık açıldığına dikkati çeken Dönmez, "Dolayısıyla çoğu hemşehrimiz mağdur oldu. Saatlerce kuyrukta beklemek durumunda kaldılar. Çoğu arkadaşımız oy kullanmak için buradan Yalova'ya gitmek durumunda kaldı." dedi.

Vatandaşlardan Ertem Rafet Enver de bugün oy kullanmak için Gebze'deki sandık başına geldiğini fakat oyunu kullanamadığını söyledi.

Yoğunluk nedeniyle saat 20.00'ye kadar beklediğini anlatan Enver, şöyle konuştu:

"Vatandaşların bir kısmına kullandırttılar ama bir kısmına 20.00'den sonra kalmalarına rağmen kullandırmadılar. Mağdur olduk, elimizde kimliğimiz, belgemiz var. Bu belgeyle birlikte, herhangi bir yerde oy kullanabiliyoruz fakat Bulgaristan görevlileri bize izin vermedi. Bize oy kullanamayacağımızı söyleyerek kapıları kapattılar ve sandığın kapandığını söylediler. Benimle eşim, annem ve babam da oy kullanamadı. Bizimle birlikte oy kullanamayan yaklaşık 100 kişi daha vardı. Oy hakkımızı istiyoruz."

BULGARCA DİLEKÇE VERME ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Rifat Sait, Bulgaristan Merkez Seçim Kurulunun oy kullanma işlemlerinin başlamasına çok kısa süre kala AB dışındaki ülkelerde oy vereceklerin sandık başında Kiril alfabesiyle dilekçe doldurması şartı getirmesine ilişkin, "Bulgarca dilekçe verme mecburiyeti sadece Türklere yönelik olup insan haklarına aykırıdır." ifadelerini kullandı.

Sait, yaptığı açıklamada, Bulgaristan'daki genel seçimler için Türkiye'de bazı kentlerde sandık kurulduğunu belirtti.

Bulgaristan'a gitmeyen çifte vatandaşların oy kullanma sürecinin sıkıntılı geçtiğini bildiren Sait, şunları kaydetti:

"AB dışında oy kullanacaklar için son anda Bulgarca dilekçe verme mecburiyeti getirildi. Bulgarca dilekçe verme mecburiyeti sadece Türklere yönelik olup insan haklarına aykırıdır. Dünyada hiç bir ülke böyle bir uydurma uygulamaya imza atmaz. Bunun dışında ülkemizde daha önce 135 olan sandık sayısı bu seçimlerde 35'e düşürüldü. Bazı yerlerde vatandaşlar 5 saat oy kullanmak için beklemek zorunda kaldılar. Sandıklarda bulunan bazı görevlilerin anlaşılmaz sert tutumları vatandaşları çileden çıkardı. Bazı yaşlı vatandaşlar oy kullanamadan geri döndü. Bir Bulgaristan vatandaşı Kiril alfabesiyle okuma yazma bilmiyorsa oy kullanamayacak mı?"

Sait, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulamanın olamayacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber