İş dünyası referandum sonrasını bekliyor

Ekonomide beklentiler referandum sonrasına kaldı. Belirsizliğin ekonomiyi yorduğunu, yatırım ve tüketim harcamalarını ertelediğini savunan iş dünyası temsilcileri, "Referandum sonrası belirsizliğin kalkması ile ekonomi de hareketlenecektir" değerlendirmesinde bulundu

Haber Giriş : 30 Mart 2017 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İş dünyası referandum sonrasını bekliyor

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye yeni anayasa için halk oylamasına hazırlanırken ekonomide beklentiler referandum sonrasına kaldı. Belirsizliğin ekonomiyi yorduğunu, yatırım ve tüketim harcamalarını ertelediğini savunan iş dünyası temsilcileri, "Referandum sonrası belirsizliğin ortadan kalkması ile ekonomi hareketlenecek" dedi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, referandum sonrası ekonomik gündeme dönülmesi gerektiğini ifade etti.

Her dört gençten birinin çalışmak istediğini, ancak iş bulamadığına işaret eden Özdebir, "Bu durum sürdürülebilir değildir. Nüfusunun en dinamik, en eğitimli ve en üretken dörtte birinden yararlanamayan bir ekonomi ayakta duramaz. İşsizliğe kalıcı çözüm için uzun vadeli adımlar atmalı, talebine uygun nitelikte işgücü eğitimine hız vermeliyiz" dedi. Piyasada iş olduğunu ama gençlerin birçoğunu beğenmediğini belirten Özdebir, mesleki eğitim verdikleri kişilerin ayarlanan iş görüşmelerine bile gitmediklerini söyledi. Son dönemde işsizlik üzerinde konjonktürel nedenlerin ağır basmaya başladığına dikkati çeken Özdebir, "İçinde bulunduğumuz referandum belirsizliği, yatırım ve tüketim harcamalarında ertelemelere yol açarak işsizlikte artışa neden olmaktadır. Bizim beklentimiz, referandum sonuçlarının belli olmasıyla birlikte belirsizlik ortamının kalkması ve hızla işsizlikte normal koşullara dönülmesidir" ifadelerini kullandı. Türkiye'yi zor bir yılın beklediğini ileri süren Özdebir, iç pazardaki zayıflıklara, ödemelerdeki aksamalara karşı devletin tedbir almasının sıkıntıları biraz hafiflettiğini kaydetti.

Özdebir, Türkiye'nin büyüme hikayesinin temelinde verimliliğin yer alması gerektiğini belirterek, "İşgücü, sermaye ve toplam faktör verimliliğini artıramayan bir Türkiye'nin sürdürülebilir bir büyümeyi yakalaması oldukça zor görünmektedir" dedi. Düşük yatırım düzeyinin, son dönemde küresel ekonomideki en temel sorunlardan biri olduğunun altını çizen Özdebir, Türkiye'nin de yatırım sorunu bulunduğunu ve özel sektörde görülen yavaşlamanın sermaye stokunu etkilediğini kaydetti. Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Ümit Leblebici, referandum sonrasından son derece ümitli olduğunu ifade ederek, "Belirsizlik ortadan kalkacak. Ekonomi literatüründe kalkan her belirsizlik iyiye yöneliktir. Referandum sonrasında ekonominin hareketleneceğini düşünüyorum" dedi.

NOT DÜŞÜŞÜNÜN ETKİSİ SINIRLI OLUR

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu indirmesinin bankacılık sektörüne etkisinin çok sınırlı olacağını vurgulayan TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, "Türkiye doğruları yaptığı sürece ki doğruları yaptığını görüyoruz, negatif etkilenmeyiz" dedi. Merkez Bankası'nın son dönemdeki kararlarını değerlendiren Leblebici, "Son dönemde alınan kararlar, fiyat istikrarı sağlandığını, ekonomik büyümeye de yardımcı olduğunu gösteriyor. O zaman doğru kararlar alındı. Onun dışında Merkez Bankası 'şöyle yapsaydı, böyle yapsaydı' demek bana çok doğru gelmiyor" yorumunu yaptı.

BELİRSİZLİK EKONOMİYİ YORUYOR

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, belirsizlik ortamının ekonomiyi yorduğunu söyledi. Bursa'da gazetecilerle konuşan Bali, şöyle devam etti: "Önemli olan, bundan sonra daha olumluya gitmesi anlamında trendin nasıl olacağı... Referandum sonrası Türkiye'nin gündeminin burada çok etkili olacağını düşünüyorum. Referandumdan sonra işimize gücümüze dönüp hepimiz kendi rollerimizin gereğini mi yapacağız? Yoksa bir başka tarihe ya da gündeme odaklanıp bekleyiş haline mi gireceğiz? Ekonomiyi yoran süreçlerden bir tanesinin bu bekleyiş süreci, belirsizlik hali olduğunu düşünüyorum."

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber