Hapşırığı durdurmak, sağırlığa yol açabiliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2007 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğuz Uzmanı Dr. Mehmet Altunay, hapşırığın, ağız ve burnu kapatmak suretiyle önlenmeye çalışılmasının, nadiren de olsa dış kulak yolundaki zarın yırtılarak işitme kaybına yol açabileceğini söyledi.

Vücudun bir savunma mekanizması olan hapşırığın hastalık belirtisi olmakla birlikte, burun mukozasında bulunan yabancı cisimlerin dışarıya atılmasını sağlayan bir refleks olduğunu da söyleyen Dr. Altunay şöyle konuştu:

?Hapşırma, burun mukozasında veya burun zarları içindeki yabancı cisimlerle enfeksiyon artığının dışarıya atılmasını sağlayan bir mekanizmadır. Üst solunum yolu enfeksiyonları ve allerjik durumlarda, burun mukozasında bulunan yabancı cisimlerin veya virüslerin dışarıya atılması için hapşırma virüsü oluşur. Hapşırmanın, ağız ve burun kapatılarak önlenmeye çalışılması sırasında, basınç yoluyla dışarıya atılması gereken bakteri, virüs ve yabancı cisimlerin geniz yoluyla orta kulağa atılması halinde, orta kulakta enfeksiyon oluşumuna, çok kuvvetli basınç nedeniyle de nadiren dış kulak yolundaki zarın yırtılmasına neden olarak işitme kaybına yol açabilir. Bu yüzden hapşırma engellenmemelidir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber