CHP'den Anayasa Mahkemesini 'iptal' başvurusu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 13:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

CHP, 5572 sayılı kanunun birinci maddesinin Anayasa'nın 2., 5. ve 11. maddeleri ile Anayasa'nın başlangıç kısmına aykırı olduğu gerekçesiyle Kanunun iptaline, iptal davası sonuçlanana kadar yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, 5572 sayılı kanunun birinci maddesinde yapılan düzenlemenin bankaların ve özellikle Türkiye Halkbankası'nın özel hukuk hükümlerine tabi gerçek ve tüzel kişilere ve özellikle yabancılara blok satışının önündeki engelleri kaldırmaya yönelik bir düzenleme olduğunu söyledi. Koç, özelleştirme tutkusunun tehlikeli ve ülke geleceğini karartıcı boyutlara ulaştığını öne sürerek, özelleştirme adı altında yabancılaşma olduğunu ifade etti. Türkiye'de belli sektörlerde AB gerekçe gösterilerek ulusal sektörlerin tahrip edildiğini iddia eden Koç, yabancılaşmanın en yoğunlaştığı sektörlerin başında bankacılık sektörünün geldiğini kaydetti. Türkiye'de haberleşme sektörünün olduğu gibi bankacılık sektörünün de ağırlıklı olarak yabancıların eline geçtiğini vurgulayan Koç, sektörde bugüne kadar yabancılara yapılan satımın 11 milyar dolar olduğunu, bunun da yaklaşık 100 milyar dolar bir mevduatı kontrol etme gücü anlamına geldiğini belirtti.

Koç, Türkiye'de piyasa yapıcı 12 bankta içinde sadece 4 yerli banka kaldığını dile getirdi. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde bankacılık sektöründe yabancı payının yüzde 20'ler civarında olduğunu belirten Koç, Oyakbank ve Halkbank'ın satışının gerçekleşmesi durumunda yabancıların Türkiye'deki payının daha da artacağını kaydetti.

Bankacılık sektörünün yabancılaşmasının yanında Halkbankası'nın satışının özel bir önemi olduğuna işaret eden Koç, "Öncelikle bu satışla Anadolu'nun kodları yabancılaştırılacaktır. Tüm esnaf ve KOBİ'lerin bilgileri yabancıların eline geçecektir. Türkiye'nin ekonomik dinamikleri yabancıların kontrolüne girecektir. Böylece Anadolu girişimcisinin arkasındaki gerçek güç yok edilecektir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber