'Sarıkaya'ya verilen tazminat cezaları hukuk ihlali'

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şemdinli iddianamesi sebebiyle meslekten atılan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, iki askerin açtığı davadan toplam 10 bin YTL manevi tazminat cezasına mahkum edildi.

F.Sarıkaya

Ancak hukukçulara göre bu mahkumiyet adil yargılama ilkesine aykırı. Genelkurmay'ın iddianamede geçen isimlere soruşturma açılmasına izni vermediğine işaret eden hukukçular, tazminat cezasının adil olmadığı görüşünde. Hukukçular Derneği Başkanı Hüsnü Tuna, "İddianame düzenlenen kişilerle ilgili ciddi bir soruşturma yapamıyorsunuz. O taraf kapalı. Delil elde etme imkanınız yok. Bu kişiler hakkında delil elde etmeden açılacak dava risk taşımaktadır. Savcı, soruşturma yapamadığı konuda tazminata mahkum oldu. Belki soruşturma yapılsa daha ileri bilgiler elde edilebilirdi. Burada adil yargılama ilkesi ihlal edilmiş oldu." şeklinde konuşuyor. Savcıların, doğrulanması mümkün olmayan bilgilerle dava açtıkları takdirde sorumlu olacaklarının altını çizen Tuna, "Ancak, iddiaları doğrulatmanız için söz konusu kişiler soruşturulabilmeli." ifadesini kullanıyor. Tuna, verilen tazminat cezalarında dava açan tarafın asker olmasının önem arz ettiğini ileri sürüyor. Savcıların bu tür kararlar sebebiyle soruşturma açmaktan korktuğunu öne süren Tuna, şöyle devam ediyor: "Hiçbir savcı bu tür bir girişimde bulunmaya cesaret edemez. Biri etse, soruşturmada elde edebileceği delil sadece basında çıkanlardır. Ne Genelkurmay'dan ne de görev yaptığı kuvvet komutanlığından belge alamaz. İddianamesi sebebiyle de 5-10 bin YTL tazminata mahkum olur."

Eski İzmir Bayındır savcısı olan ve halen Kars Ağır Ceza hakimliği yapan Gültekin Avcı ise 28 Şubat'tan beri Emasya protokolüyle fişlemelerin devam ettiğine dikkat çekiyor. Ancak savcıların Sarıkaya'nın görevden alınması ve tazminata mahkum edilmesi sebebiyle korktuğunu vurguluyor. Eski savcı, "Bundan sonra savcılardan asla görev beklenmesin. İçinde asker geçen bir konu olduğunda savcılar hep seyredecek. Kimse olayın üstüne gidemeyecek. Hiç kimse savcı Sarıkaya'nın arkasında durmadı. Bundan sonra diğer savcılardan da bir şey beklenmesin." görüşünü savunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber