Bakan Akdağ: Bu iş inatlaşmayla olmaz, YÖK hekim açığını çözsün

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2007 15:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve üniversiteleri hekim açığının kapatılması konusunda göreve davet ederek, "Bu anayasal sorumluluk yerine getirilmedikçe, YÖK ve üniversiteler tarih önünde suçludur" dedi.

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Afyonkarahisar'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Afyonkarahisar Vali Vekili Nevzat Sinan'ı makamında ziyaret etti. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Akdağ, ısrarla 2 senedir doktor sayısının yetersiz olduğunu söylediklerini, bunu bir şekilde yorumlayıp başka taraflara çekmek isteyenlerin ise aslında ülkeye, çocuklara, yaşlılığa ve doktorlara büyük haksızlık yaptıklarını kaydetti. Doktorların üzerinde de büyük iş yükünün bulunduğunu belirten Akdağ, "Peki doktorları kim yetiştirecek? Doktoru üniversiteler yetiştirecek. YÖK, üzerine düşen anayasal sorumluluğu yerine getirecek. Bu anayasal sorumluluk yerine getirilmedikçe, YÖK ve üniversiteler tarih önünde suçludur. 'Kaliteli doktor yetiştirmek lazım, bunun için öğretim üyesi lazım' diyorlar. Çok doğru. Almanya'da her bir tıp fakültesi öğretim üyesi başına 22 tane öğrenci düşüyor. Türkiye'de ise 3.5 öğrenci düşüyor. Nasıl bir şey bu? Bizdeki öğrenci sayımızla kıyasladığımızda 6 misli öğretim üyesi var. Siz neden bahsediyorsunuz? Bu ülkenin varlıkları içinde bu ülkeye ve millete yokluk yaşatmaya kimsenin hakkı yok. Türk Tabipler Birliği de büyük bir yanlış içindedir. Bunu kendilerine anlatmamıza, rakamları ve grafikleri önlerine koymamıza rağmen 2006'nın sonunda yayınladıkları raporda, 'Türkiye'de tıp fakültesi öğrenci sayısı acilen azaltılmalı' diye ifadeler var. Çok büyük bir talihsizlik" diye konuştu.

"BAKAN AKDAĞ'DAN ANAYASAL SORUMLULUK ÇAĞRISI"

Hekim açığını kapatmanın kolay olmadığını vurgulayan Akdağ, "Bugün harekete geçsek 10-11 sene sonra ancak kapatırız. Bir hekim kolay yetişmiyor. 6-7 sene tıp fakültesinde okuyacak, hele uzman olmak için onun üzerine 5 sene daha eğitim görecek. Bugün eksik olan uzmanları tamamlayalım desek 20 seneye ihtiyacımız var. Eksik olan pratisyenler için 7 seneye ihtiyacımız var. Bugünden tezi yok, anayasal sorumluluğu olan kurumlar görevlerini yerine getirmeli" dedi.

Bakan Akdağ, şöyle devam etti:

"Biz ülkenin yönetiminde olan insanlarız. Vatandaşımız bize sorumluluk verdi. Bunu yerine getiriyoruz ve getirmeye gayret ediyoruz. Elbette anayasal anlamda bu sorumluluğu yerine getirmemiz için, anayasal anlamda sorumluğu olan başkalarını da göreve çağıracağız. Keşke Türkiye Cumhuriyeti'nin Sağlık Bakanı olarak tıp fakültesi açıp orada öğrenci yetiştirme imkanım olsa. Ama böyle bir imkanım yok. Bu konu YÖK ve üniversitelere bırakılmıştır. Bu anayasal sorumluluğu kim yerine getirecekse, elbette yerine getirmesi lazım. Bizde tarih önünde bunu hem kamuoyunda ifade edeceğiz, hem de sorumluları göreve çağıracağız. Bu iş inatlaşmayla olmaz ki. Biz ülkenin geleceğinden bahsediyoruz. Yoksa YÖK ve üniversitelerle bir gerginliğimiz yok."

Bu arada, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın açıklamalara başlamadan önce dili sürçtü. Sabah saatlerinde ziyaret ettiği Afyonkarahisar Valiliği'nde önce "Değerli arkadaşlarım hepinize iyi akşamlar" diye konuşmasına başlayan Akdağ, daha sonra cümleyi düzelterek "Hayırlı sabahlar diliyorum" dedi. Ziyaret sonunda Akdağ'a, Vali Vekili Nevzat Sinan tarafından Bayat kilimi hediye edildi.

Afyonkarahisar Belediyesi ve AK Parti İl Başkanlığı'nı da ziyaret eden Akdağ, öğleden sonra ise kentteki hastanelerde incelemelerde bulunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber