Bel ağrılarını dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2007 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep Özel Amerikan Hastanesi Başhekimi, Beyin, Sinir ve Omurilik Uzmanı Dr. Cezmi Ük, bel çektirmenin felçliğe yol açabileceğini belirterek, çocukların küçük yaşta gelişimini hızlandırmak için aşırı antrenman yaptırılmaması gerektiğini söyledi.

Özel Amerikan Hastanesi tarafından Karataş Mahallesi'nde açılan Sağlık Eğitim Merkezi'nde düzenlenen seminerde, bel ağrılarıyla ilgili genel bilgiler verilerek, uyarılar yapıldı. Hastane Başhekimi Dr. Cezmi Ük, bel ağrısının giderilmesi ve yaşanmaması için günde ez az 15 dakika yürüyüş yapılması ve bu sürenin her gün artırılması gerektiğini belirtti.

Dr. Ük, bel rahatsızlığı geçirmiş ve iyileşmiş bir hastanın uzman doktorların önerdiği egzersizleri aksatmadan yapması gerektiğini kaydederek, "Düzenli egzersiz yapanlarda ağrının tekrarlaması daha seyrek görülür. Kronik ağrısı olan hastalar, hafif ağrılı dönemde bile egzersizlerden yararlanırlar. Egzersiz hareketlerinin sayısının gün geçtikçe yavaş yavaş artırılması gerekmektedir. Günlük yaşantıda ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Özellikle yataktan veya koltuktan kalkarken ani hareket yapılmamalıdır" diye konuştu.

Uzman hekime danışmadan bel korsesinin kullanılmamasına da dikkati çeken Dr. Ük, "Çelik balenli korselerin uzun vadede bel ve karın adalelerini zayıf bırakacağı unutulmamalıdır. Kesin teşhis konulup bel ağrısının nedeni anlaşılmadan, beli asla çektirmeyin ve el ile müdahale yaptırmayın. Bu bazen felce kadar giden sonuçlara yol açabilir" şeklinde konuştu.

Dr. Ük, üzüntü ve stresin bel sağlığını da olumsuz yönde etkilendiğini ve ruh sağlığına özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Ailevi, sosyal veya iş hayatınızla ilgili problemlerinizi çözmek için gerekirse ilgili doktor ve şahıslardan yardım isteyerek köklü bir çözüme gidin. Lüzumu halinde, bulunduğunuz ortamı geçici de olsa değiştirin veya tatile çıkın" şeklinde konuştu.

Çocuklara hızlı gelişmeleri için aşırı antrenman veya gereğinden fazla spor yaptırılmaması gerektiğini anlatan Ük, şunları söyledi:

"Çocuklarınızı, oturarak ders çalışırken öne veya yana eğik durmamaları konusunda sık sık uyarın. Masada uzun süre çalışması gereken kişilerin öne eğilmemeleri için, çalışma yüzeyinin bir miktar eğimli olmasında yarar vardır. Ayrıca, masanızın altına ayak dinlendirme basamağı koyun. Tek bir çeşit bel fıtığı olmadığı gibi, tek bir çeşit bel fıtığı tedavisi de yoktur. Öyle bir bel fıtığı vardır ki, tedavisi için yalnızca ilaç ve istirahat yeterli olur. Öylesi de vardır ki, fizik tedavi ve diğer konservatif tedavi türleriyle iyileşir. Bazı bel fıtıkları da vardır ki, mutlaka cerrahi girişim gerektirir. Bu nedenle, elindeki tek bir tedavi çeşidiyle tüm bel fıtığı hastalarını iyileştirdiğini söyleyen şahıslara inanmayın, sağlığınızı uzman doktorlara emanet edin."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber